25 / 04 / 2024

Sit alanlarının özellikleri nelerdir?

Sit alanlarının özellikleri nelerdir?

Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Peki, sit alanlarının özellikleri nelerdir?



Sit alanlarının özellikleri nelerdir?


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor.  Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara deniyor. Sit alanları koruma altında tutuluyor. 


Bu alanlarda yapılanmaya izin verilmiyor. Sit alanlarında tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak da biliniyor. Sit alanları özelliklerine göre sınıflandırılır; ​ 


Doğal Sit Alanı

Tarihi Sit Alanı

Arkeolojik Sit Alanı

Kentsel Sit Alanı

Kırsal Sit Alanı

Karmaşık Sit Alanı


Arkeolojik sit alanları 3’e ayrılır:

1. derece arkeolojik sit alanları koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmez. 

2. derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilir alanlardır. 

3. derece arkeolojik sit alanları ise koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara denir.


Doğal sit alanları; kendiliğinden oluşmuş sit alanları olarak tanımlanıyor. Yer üstünde, yer altında ve su altında yer alan korunması gereken, tarihten günümüze kadar varlığını devam ettiren alanlara deniyor.


Doğal sit alanları da 3’e ayrılır

1. derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekir. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirilir. 

2. derece doğal sit alanlarında kamu yararı gözetilerek kullanıma açılır ve korunması gerekir. 

3. derece doğal sit alanlarında ise konut kullanımına açılabilecek alanlardır. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidilir. 


Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önemlidir. Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor. 


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor. 


1. derece doğal sit alanlarında yapılaşma koşulları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön