20 / 04 / 2024

Site kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanılabilir mi?

Site kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Site kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanılabilir mi?'' sorunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...



128 bağımsız bölümlü üç bloklu bir sitede daire sahibiyim. Sitemiz merkezi sistemle ısıtılmaktadır. Bu seneki toplantıda yönetici ile oy kullanma konusunda anlaşmazlık çıktı. O yüzde 5 oranında oy kullanıyor. Oysa yüzde 2 oranında oy kullanması gerekmez mi? • M. A. 


Okuyucum bir soru sormuş ama sorusu bizatihi problem. 

Bağımsız bölüm ile blok kavramlarının karıştırıldığını, oy kullanma durumlarının ise çok yanlış anlaşıldığını gördüm. Ben bu konuda açıklayıcı bir metin yazayım, sadece soruyu soran okuyucum değil diğer okuyucularım yararlansın. 

Birincisi toplu yapılarda blokların kendi kat malikleri kurulu vardır bir de sitenin kat malikleri kurulu vardır. Siteye ait kat malikleri kurulunda siteye ait problemler görüşülür. Bu site farklı parseller üzerine kurulu ise sistem farklıdır, tek parsel üzerine kurulu ise sistem farklıdır. Birden çok parsel üzerine kurulu olanlarda işler biraz daha komplekstir, tek parsel üzerine olanlarda biraz daha basittir. 

Okuyucumun bahsettiği site tek parsel üzerine kurulu, bu durumda site kat malikleri kurulu tüm bağımsız bölüm maliklerinden oluşur. 

Kat malikleri kurullarında vekaleten oy kullanılabilir. Vekaleten ' oy kullanmak için 40'tan az bağımsız bölümü bulunan binalarda bir kimse ancak iki kişinin vekaletini alabilir. Bu okuyucumun sorduğu gibi yüzde 2'nin değildir sadece iki kişinindir. Ancak 40'tan fazla bağımsız bölümün olduğunda bina veya sitelerde bir kişi tüm bağımsız bölüm sayısının yüzde 5'inden fazla vekaletname alarak oy kullanamaz. 

Üstelik bu oy kullanma yetkisi yöneticilere verilmiş bir yetki değildir, yönetici dışında herkes vekil olabilir. Mutlaka yönetici vekil olacaktır gibi bir hüküm yoktur. 


Posta/ Tamer Heper


Geri Dön