27 / 04 / 2024

Site ortak alanlarının mevzuat karmaşası!

Site ortak alanlarının mevzuat karmaşası!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " Site ortak alanlarının mevzuat karmaşası" konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Site Yönetimlerinin belli bir yönetmeliği yoktur, başta 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu olmak üzere diğer kanun, yönetmelik, genelge ve özelgeler üzerinden uygulamalar yapılır. 

“Site ortak alanlarına tüm malikler arsa payları oranında ortaktır ama sahip değildir. Kapıcı dairelerinin iskanı vardır ama tapusu yoktur. Malik aidatı vergiden, gelirden düşemez ama , ortak alanların gelirinin vergisini verir.” 


Tüm bu uygulamalar, site yönetimine derneklerin, kooperatiflerin mevzuatını, şirketlerin denetimini yamamaya çalışan konuya hakim olmayan meslek erbaplarının çabalarının sonucudur.

Siteler ne Vergi Usul Kanununa, ne de  Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir. Site yönetimlerinin vergi numarası vardır da, vergi sorumluluğu olacak bir kazancı, iştigali yoktur.


Sitelerde, kapıcı dairesi ortak alandır ve DASK-a konu değildir.Kapıcı dairesi var diye kapıcı bulundurulma zorunluluğu veya bulundurulan kapıcıya daire verme zorunluluğu yoktur.

Bahçıvan, temizlik elamanı kimi sitede gelir vergisine tabidir kimin de değildir, kiminde AGİ alır kimin de almaz. Kimi vergi dairesi özelgesinde bunu onaylar, kimi onaylamaz.

Kimi sitelerde bir mali müşavir çıkar, KMK madde 10 çerçevesinde yapılmış ortak alanların kira gelirini maliklerle böler ve beyannameye dahil etmelerini  talep eder.

Mevzuatsızlıktan veya mevzuat kargaşasından dolayı, siteler çok sahiplidir yani sahipsizdir ve bu sahipsizlik güzelim projeleri  zaman içinde emlak değerini düşürecek kadar kaosa sürükler.


Sonuçta,site yönetimleri dernek veya kooperatif hiçbir şekilde de  ticari organizasyon değildir. Siteler AVM veya AYM de değildir. Siteler ikamet alanlarıdır.


www.konutsitesiyonetimi.com   

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site aidatlarında şablon çalışması!


Geri Dön