20 / 04 / 2024

Site yönetim kurulu seçilirken nelere dikkat edilir?

Site yönetim kurulu seçilirken nelere dikkat edilir?

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetim kurulu seçimi'' konusunu kaleme aldı. İşte, Zeynel Kayınova'nun yazısı... 




Kat Mülkiyeti Kanunu 34'ncü ve 69'ncu maddeleri apartman veya sitelerde yönetici veya yönetim kurulu üyelerinin kat malikleri kurulunca, toplu yapılarda temsilciler kurulunca seçilmesi hükmüne haizdir. Bu yazıdan amaç büyük sitelerin yönetim kurulu seçimlerinde temsilciler kurulu üyelerinin dikkate alması gereken seçme parametrelerinin bilinmesi ve uygulanması ile seçilecek yönetim kurulu üyelerinin seçilmeleri için uygulayacakları stratejileri atak strateji ve politika haline getirilmesinin önermesidir.                                                                           

Büyük sitelerde temsilciler kurulu üyeleri arasından seçilecek üç kişilik yönetim kurulu üyeleri genelde seçim günü temsilciler kurulunun ekibi dahi tanımadan bir ekip olarak toplantıda adaylıklarını açıklaması halinde gerçekleşmekte, bu uygulama temsilciler kurulu üyelerinin seçme portföyünü daraltmakta ve adaylığını koyan ekibin seçilmesini istemese dahi zoraki hale getirmektedir. Halbuki zamanımız büyük siteleri orta ölçekli bir işletmenin yıllık cirosu kadar işlem yapan sitelerdir. Oturan sayısı 400 ile 2000 arasında değişmektedir. Sitenin profesyonel değil de site sakinleri arasından seçilecek yöneticilerinin site için faydalı yönetim haline gelmesi için temsilciler kurulunun seçilme stratejilerinde bazı parametreleri araması artık zorunlu hale gelmiştir. Çünkü seçim kavramını analiz ettiğimizde bu kavramın oy, seçen ve seçilen gibi alt ana kavramlarının olduğu gerçeği ortaya çıkar. Temsilciler kurulunun ve seçilmek için aday olan yönetim kurulunun/kurullarının bu gerçeklerle yüzleşmeden basit yollarla seçim yapılması site için fayda getirmeyecek uygulamalardır. Ve bu tarzda yapılan seçimin sonucu olarak seçilecek yönetim kurulu üyeleri genelde siteye fayda sağlayacak hizmetleri üretemeyecekler ve yönetim tarzı yöneticilerin bildiği kadar, gerçek hedeflerden uzak yönetim tarzı olacaktır.                                                                           

Sitenin borçsuz ve sitenin ihtiyaçlarının tam giderilerek yönetilmesi para ödeyen ve ödediği paranın karşılığını almak isteyen site sakinlerinin memnuniyeti açısından çok önemli konulardır ve bunlar yöneticiler için de önemli hedef parametreleridir. Toplu yapı kat malikleri kurulu adına görev yapan site temsilciler kurulu da bu hedef parametreleri yerine getirecek yönetim kurulunu seçmekle sorumludur. Bunun için aday olacak yönetim kurullarından bu hedef parametreleri yerine getirecek olanları belirlemek, onlardan bu hedef parametreler konusunda yazılı taahhütler almak seçilecek yönetim kurullarının görevlerini takip ve kontrol etmek açısından önemli bir uygulama olacaktır. Gerek kat mülkiyeti kanunu gerekse site yönetim planları site yönetim kurullarının görevlerini yazar ama uygulamada bu durum genel olarak verimli işlemez. Amaç sitenin verimli yönetilmesi olmalıdır.     

Seçime girecek her organ (partiler, dernekler, odalar vs.) seçmenlerine neler yapacağını, nasıl yapacağını, ne zaman yapacağını ve yapacaklarının seçmenlerine ne fayda sağlayacağını vaat ve taahhüt ediyor, bu vaatlerini yazılı hale getiriyorsa site yönetim kuruluna aday olacak kurullarında site seçimlerinde bu tür uygulamayı, yani siteye fayda sağlayacak hedef strateji ve politikalarını belirlemek bunları yazılı hale getirmek ve propaganda aracı olarak kullanmak kendilerini seçecek olan temsilciler kuruluna seçme kolaylığı sağlayacak, seçilmek için aday olan yönetim kuruluna da varsa (diğer adaylar arasında) rekabet üstünlüğü sağlayacak ve kendilerini bir adım öne çıkaracaktır.                                                                      

Bu tür uygulamaların ciddiyetle yapılması, yapıla biliniyorsa bu uygulamanın yönetim planına yazılması halinde uygulama sistemi site seçimlerinde yerleşik hale gelecek bu uygulamadan site sakinleri ve site kazanacak, siteye fayda sağlayacak yönetimlerin seçilme işlemi kurumsallaşacaktır.    

 


Geri Dön