16 / 04 / 2024

Site yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?

Site yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?

Site yönetimine birden fazla kimsenin seçilmesi durumunda "Site Yönetim Kurulu" seçilmiş oluyor. Peki site yönetim kurulu kaç kişiden oluşur? Site yönetim kurulunun oluşabilmesi için en az kaç kişi gerekiyor?



Site yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?

Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini için kendi aralarından veya dışardan seçecekleri yönetici seçebiliyor. Apartman ve site yönetim kanununa göre yönetime bir kimsenin atanması halinde; bu kimseye "yönetici" deniyor.


Birden fazla kimsenin atanması halinde ise "Site Yönetim Kurulu" oluşturulmuş oluyor. Peki "Site yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Siteye yönetimine en az 3 kişinin atanması ile, site yönetim kurulu oluşturuluyor. Konu ile ilgili hükümler, kanunun 34. maddesinde açıklanıyor:


D) Yönetici:

I - Atanması:

Madde 34 – Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.


Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur. Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.


Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir.

(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/18 md.) Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirasından ikiyüzelli Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.



Site yönetimi denetleme!
Site yönetimi denetim kurulu görevleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön