25 / 04 / 2024

Site yönetimi için gerekli defterler!

Site yönetimi için gerekli defterler!

Apartman ve siteler Vergi Usul Kanununa göre defter tutma esaslarından herhangi birine tabi olmadıklarından vergi hukuku açısından defter tutmakla yükümlü olmuyor. Peki, Kat Mülkiyeti Kanununa göre site yönetimi için gerekli defterler hangileridir?



Site yönetimi için gerekli defterler!

Vergi Usul Kanunu'nun 182. ve izleyen maddelerinde bilanço esasına göre tutulması gereken defterler, 193. maddesinde ise işletme hesabı esasına göre tutulması gereken defterler düzenleniyor.


Apartman ve siteler yukarıda sayılan defter tutma esaslarından herhangi birine tabi olmadıklarından vergi hukuku açısından defter tutmakla yükümlü olmuyor.


Ancak yöneticinin genel kurul defteri tutması gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanununun 36. maddesi gereğince; Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırası ile yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.


Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir. Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmeyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.


Bu defterin her sayfası noter tarafından tasdik edilmesi gerekiyor. Karar defterinin sayfaları mutlaka 1'den başlayan sıra numarası taşımalıdır. 


Yöneticinin bütün belgeleri bir dosya halinde düzenli biçimde saklaması ve görev devri sürecinde, bütün defterleri yeni seçilen yöneticiye vermesi gerekli oluyor.



Site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön