26 / 04 / 2024

Site yönetiminde denetim mantığı!

Site yönetiminde denetim mantığı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetiminde denetim mantığı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..



Site yönetimleri tüzel kişiliği olmayan  birlikteliklerdir. Bu sebeple kendine özgü bir terminolojisi vardır. Bazı meslek erbabı ve profesyoneller bazı kelimeleri sözlük veya kendi sektöründeki  benzerliği ile anlamlandırmaya kalkmakta sonrasında ise zaten yanlış olan bu algı üzerinden konuyu resmi ve adli makamlara taşımakta ve  bu yanlış anlamlandırmadan dolayı sürecin uzaması ve sonrasında teşhis edilememesinden dolayı zaman değerinin yok oluşunu hayretle seyretmektedirler.


Niye böyle anlaşılmaktan uzak uzun bir cümle kurduk?

 


İşte aynen bu cümle gibi, bir çok sitemiz mali ve sosyal açıdan işin içinden çıkılmaz duruma getirilmiştir.
Denetim de denetim? Yıl sonu denetimi, mali denetim, hile denetimi, vs., vs.


Hayır, sitelerde denetim anlamsızdır, asıl olan sitelerde hesabını bilmektir. Hesabını bilmeyecek bir mali yaklaşım yıl sonunda hesap almak, hesap sormak sitelerde hiçbir anlam taşımaz.


Sitelerde denetim, hesabını bilmektir.


Elektrik için toplanan para elektrik faturasına yatırılır. Maaş için toplanan para maaşa yatırılır. 


Tahmini giderler belirlenir, bu giderler yönetim planındaki esaslara göre bağımsız bölümlere paylaştırılır. Tahakkuk, tahsilat, ödeme planı, ödenen farkları, ama aylık bazda askıya çıkarılır, ödemesi gecikenler gecikme tazminatı ile ödenmezliği olan icra takibi ve beklenen tahsilat tahakkuku, aynı şekilde ödenmeyen sözleşmeler göre tazminatı  ve/veya faizi ile döküm haline getirilir, ama ki tüm bunlar aylık olarak yapılır.


Üç ayda bir de denetim defterine, denetim yetkisi verilenlerce bu aylık askılara yorum yapılır, yapılan yorum kat maliklerini toplayıp durumdan haber edilecek kadar öneme haizse KMK nın verdiği yetki ile gerekirse yönetim kurulunun feshi ve yerinden seçilmesi dahil bir gündemle toplantıya davet edilir.


Bu KMK ın amir ve tavsiye maddeleridir. Bunu uygulamayıp dernek, kooperatif, şirket gibi mali yıl yaklaşımı olursa malikler kendi iradesi ile vekil tayin ettiklerince borçlandırılır, mahkemeler de resmi merciler de özel terminolojileri  içeren  siteleri aile olarak görmekte ve süreçleri uzatarak soğumaya bırakmaktadır.

http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf


8 maddede sitelerde yönetim seçimleri!


 


Geri Dön