29 / 03 / 2024

Site yönetimlerinde bütçeler!

Site yönetimlerinde bütçeler!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için 'Site yönetimlerinde bütçeler ' konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in bugünkü yazısı...



Sitelerde, ticari değil de tahmini denklik endeksli mali yapı söz konu olduğundan, finans, muhasebe gibi olgulardan ziyade aidat takibi söz konusudur. Maalesef, mevzuata tam hakim olmayan kişilerce dernek, ticari işletme, kooperatif mevzuatlarına ait terimler site yönetimlerine dahil edilmiştir.


Oysa , site yönetimlerinde gelir-gider hesabı söz konusudur, sitenin büyüklüğüne göre bu elle bir deftere veya kağıda dökülebilir imkanlı olmak şartıyla elektronik olarak tutulur. Defteri kebir, vergi usul kanunu, Türkiye muhasebe standartları, finans, çek vs. hiçbiri bağış kabul etme, kredi çekme, çek kullanma, finansal projeksiyon yapma gibi hiçbir kavram veya olgular site yönetimiyle ilgili değildir. Bütçeler arası geçiş yetkisi söz konusu değildir, tanımlı avansın başka yere harcanmaması geçerlidir, ibra söz konusu değildir, “inadım veya inanmadım, inanmadım ama hukuki tepkim olmayacak veya olacak” gibi formatsız cümleler  söz konusudur. Zaten böyle olmasa, ibra oldu denen bir yönetimi sonradan “yeni duydum” diyen herhangi bir malik mahkemeye veremezdi.


Sonuçta sitelerde bütçe diye bir kavram da yoktur; aidatları belirleyen işletme projesi, demirbaş veya bunun bakımını amaçla toplanan avans ve merkezi ısıtma-sıhhi sıcak suya ait gider bildirimi  düzenleyip sonrasında tahakkuk ile tahsilatla toplanan parayı tanımlı harcamalara  yönlendirilmesi söz konusudur.

Toplanan her miktarın her biri diğerinden ayrıdır ve birbirine karıştırılmadan maksadı dahilinde toplanır ve karar verildiği usulde, amaçta harcanır.


Sitelerin denetim kurulları, site yönetimlerini bunlar ile ilgili denetlerken de diğer organizasyonlar gibi ezber bir formatla değil, “şu şunun için toplanmış ve karar verildiği şekilde şuralara harcanmıştır, bu harcamanın kararı ve irsaliyeli faturası bulunmaktadır” veya aksi bir tespit varsa onu kaleme alır, sonrasında da kararı kurula bırakır. Site bütçeleri resmi idari denetimi söz konusu değildir, ancak maliklerden asgari birinin yine özel bir kişiliği hasım göstererek bir suç duyurusu sonrası adli makamlarca verilecek kararla husumet resmiyete  taşınabilir.


www.konutsitesiyonetimi.com   

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Sitelerde yönetim becerisi!


Geri Dön