23 / 04 / 2024

Sitelerde yönetim becerisi!

Sitelerde yönetim becerisi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' sitelerde yönetim becerisi ' konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in bugünkü yazısı...



Siteleri mevzuatlar yönetir, kişiler ise yalnızca hizmet ederler. Sitelerde yönetimden anlaşılması gereken “ hizmetlerin iş akış ve işleyişini malikler lehine, emlak değerini artıracak şekilde sakinler memnuniyeti amaçlı, denk bütçe kaygılı olarak yönetmek” –tir.


Sonuçta, site yönetimler bütünüdür: Güvenlik yönetimi, temizlik yönetimi, teknik bakım yönetimi, peyzaj bakım yönetimi, aidat takip yönetimi, sakinler memnuniyeti yönetimi, emlak-kontrat yönetimi, vb. iş ve işler yönetimi.


Bu ihtiyaç ve işler  zaten oluşacaktır, akacaktır; önemli olan bu akışa istikamet vermektir, verilecek istikamet nedir? Sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışı…


Hizmetler yönetilmezse, artık hizmetten değil çabadan, iş akışından değil koşuşturmadan, iş işleyişinden değil kaostan bahsedilir.


Güvenlik hizmeti yönetilmezse, sitenin güvenliği güvenlik firmasına bırakılmış olur. Bu durumda güvenlik personeli ve yanlış uygulamalar  emlak değeri için artık yatırım değil, gider kalemi oluşur. Güvenlik hizmeti yönetimi olmadığından, işler yolunda gitmeyince başka bir firma ile çalışılmaya karar verilir. Oysa asıl sorun firma değil, rayı döşenmemiş demir yolunda vagonların istikametli  gitmemesinin, vagonlardan kaynaklandığı düşüncesidir, yaklaşımıdır.


Temizlik hizmeti yönetilmezse, dedikodu yapan, özel işler peşinde koşan bir de bunun üzerine maaş alan insan kalabalıkları yüzünden, bu hizmet de  yatırım kalemi değil  gider kalemi olur. Temizlik hizmeti yerine, çöp toplama, yer silme, süpürme işleri yapılır oysa bunlar iş değil personel alt görevleridir. Sonrasında işler yolunda gitmeyince personele yaptırım uygulanır.


Teknik ve peyzaj bakım hizmetleri ile ilgili bir hizmet planı yoksa, sitenin bakımı inşattan kalmış, yani imalat sonrasında ilgili firmanın yanında başka projeye taşımayı göze almadığı, katma değer oluşturamayan, hibrit personele, onun  kapasitesizliğine bağımlı kalır.


Tüm bunlardan dolayı, sitelerde malikler, sakinler değil hizmetler yönetilmelidir. Site yönetim planının yanında, site hizmet planları yapılmalı ve uygulanmalıdır.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Sitelerde teknik arşiv nasıl olmalı?




Geri Dön