18 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde seçim süreci!

Site yönetimlerinde seçim süreci!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerine seçim süreci" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Kat mülkiyeti kanununda belirtildiği gibi;  siteler, kat maliklerinin kanuna ve yönetim planına muhalif olmayan kararlarına göre yönetilir.


Kat malikleri sitenin büyüklüğüne göre yönetimi temsilciler kurulunun içinden seçilen yönetim kurulları üzerinden yapar. Ancak bu seçim süreci de çoklu olmayan bir katılımla yürür ve sonrasında site emlak değeri düşüşü ve sakinler memnuniyetsizliğine sebebiyet veren sürdürülemezlik veya beceriksizliğe sebebiyet verir. Çünkü sitelerde Yüksek Seçim Kurulu benzeri bir merci olmadığından, kuruluştaki yönetim grubu seçimleri ve süreci istediği gibi yönetir. Çünkü site yönetimlerinin mevzuatı olmadığından, bu açık dernek, şirket, kooperatiflerin yönetmelik ve mevzuatından kopyalanmış bazı süreçlerle tamamlanmaya çalışılmaktadır.


Sitelerde bir şekilde Yüksek Seçim Kurulu benzeri bir kurul oluşturulmalıdır. Kanunda bu merciye benzer bir süreç emredilmiş olabilir. “Kat malikleri, yönetici ve deneticiler arasındaki problemler kat malikleri kurulunda çözümlenir..” mealindeki kanun maddesine istinaden bizim önerimiz yönetim planlarında bir tahkim kurulu kurulmasının öngörülmesi yönündedir. Zira her anlaşmazlıkta kat maliklerini veya temsilcileri toplamak hem zor, hem de olağanüstü vasfından dolayı da zaman gerektiren bir süreçtir.


Seçimler de anlaşmazlık özelliği taşır.  Buna rağmen tüm sekreterya yönetim imkanı mevcut yönetimin elindedir: Maliklerin iletişim bilgileri, duyuru içerik verileri vs.


Yönetim planlarında bu sürecin sekretaryasının kat maliklerince yetkilendirilmiş bir bağımsız kurul tarafından yapılması öngörülmemişse yeterince demokratik ve şeffaf bir seçim süreci yaşanabilmesi için, sürecin bir danışmanlık firması tarafından yönetilmesi sitenin emlak değeri ve sakinler memnuniyeti açısından tavsiye edilmektedir. Sonuçta seçim süreci asgari iki ay önceden başlar.

 

www.konutsitesiyonetimi.com



Konut sitelerinde yönetim ve hizmet!




Geri Dön