26 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde teknik hizmetler nasıl uygulanır?

Site yönetimlerinde teknik hizmetler nasıl uygulanır?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'sitelerde güvenlik hizmetleri' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Site yönetimleri mevzuatının temeli olan ,Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19-da açıkça kat maliklerinin, ana gayrimenkulün bakımlı bulunmasını sağlamaya, mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlılığını korumaya mecbur oldukları, amir madde olarak belirtilir.


Bu mecburiyetler, oya sunulmaz, kararsızlık konusu olmaz. Bu mecburiyetin nasıl yerine getirileceği oya sunulur, karara konu edilir.


 Mimari proje ve vaziyet planı üzerinde, kurulların alacağı kararlar prensip irade beyanından öteye geçemez, ancak resmi mercilere yapılacak talebin malikler birliğinin iradesi olduğunu gösterir. Çünkü, Mimari proje ve buna istinaden ortaya konmuş vaziyet planı, mevcut imar uygulamalarının sonucudur.



Sonuçta, site kat malikleri, onların temsilcileri, onların adına yetkilendirilmiş yönetim kurulları dahil sitelerde kimse imalat yapamaz. İmalat ciddi bir iştir ve ruhsata tabidir.


Siteler teknik birimleri üzerinden sadece bakım, onarım,yenileme,yineleme yapabilirler. 


Bakım ve onarım işleri, karar beklenmede, hatta  talimatsız olarak yapılır ve bu özelliğini kanundan alır, bütçesi işletme projesi içinde oluşturulur.


Yenileme ve yineleme işleri ise asgari temsilciler kurulu özel-prensip kararı gerektirir ve bütçesi demirbaş avansı içinde oluşturulur.


Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sitemi bakım ve onarımı da talimatsız işlerdendir, ancak giderleri işletme projesine dahil edilmez, ilgili yönetmelikte belirtilen bakım-onarım kalemleri gider paylaşımı dahilinde oluşturulan bütçeden karşılanır. Sistemde yapılacak yenileme-yineleme kararları ve  giderleri site yönetim kurulu tasarrufundadır.



Sonuçta, sitelerde imar mevzuatına göre alınan yapı ruhsatı çerçevesinde imalat yapılmıştır. Site yönetimleri imalat  yapamazlar, yapılmış imalatın çalışır ve bakımlı olmasını sağlamak durumundadır.

Markalı ve emlak değeri artışı kaygılı sitelerde, teknik servis ve hizmetleri TR-SİYAS-7000 SİTE TEKNİK HİZMET STANDARTLARI  içinde yürütülür.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Geri Dön