23 / 04 / 2024

Siteden toplu yapıya geçilir mi?

Siteden toplu yapıya geçilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'İki parselden oluşan bir sitede daire sahibiyim. Bir parselde 4 konut, diğer parselde 7 konut var. Parsellerde sekiz konuttan az olduğu için kat mülkiyeti çerçevesinde yönetimi kuramıyoruz. Bu durumda ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İki parselden oluşan bir sitede daire sahibiyim. Bir parselde 4 konut, diğer parselde 7 konut var. Parsellerde sekiz konuttan az olduğu için kat mülkiyeti çerçevesinde yönetimi kuramıyoruz. Bu durum da hepimiz için problem yaratıyor. Bu nedenle yaşanacak problemlerin halli için ne yapabiliriz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İki parselden oluşan bir sitede daire sahibiyim. Bir parselde 4 konut, diğer parselde 7 konut var. Parsellerde sekiz konuttan az olduğu için kat mülkiyeti çerçevesinde yönetimi kuramıyoruz. Bu durum da hepimiz için problem yaratıyor. Bu nedenle yaşanacak problemlerin halli için ne yapabiliriz? l İ.S.

Okuyucuma önce bir ihtimalden söz edeyim sonra bir çözüm önereceğim. İhtimal şu: Parsellerde mevcut kat irtifakı veya kat mülkiyeti vardır, bu halde de bir yönetim planları vardır. Yönetim planını incelerler ise ve yönetim planında yönetici tayini veya seçimi için koyulmuş madde var ise buna uyularak yönetim teşekkül ettirilebilirdi. Dikkat ederseniz ‘di’li geçmiş zaman kullandım.

Şimdi de şimdiki zamanı kullanacağım. Bugün sitenizde toplu yapıya geçebilirsiniz. Eskiden farklı parsellerde birlikte yönetim oluşturulamıyordu. Bugün bir proje dahilinde kurulmuş, müşterek altyapısı ve ortak alanları olan sitelerde toplu yapı kurulabiliyor ve hatta zorunlu. Dolayısıyla bugün toplu yapı yönetim planı yapacaksınız, bu planı yüzde 50+1 oyla kabul edeceksiniz, tapuya tescil ettireceksiniz ve yöneticiniz de olacak, denetçiniz de.

Okuyucumun verdiği adres bir yazlık izlenimi verdi. İşin zorluğu gerçekten site bir yazlık site ise malikleri toplamak olabilecektir, ancak hazırlıklarını şimdiden yapıp, kat malikleri toplantısını yaz aylarına denk getirirlerse bu iş olur. Kalabalık sitelerde bu iş pek başarılı olmadı ama 11 bağımsız bölümlü bir sitede niye olmasın?

 


Geri Dön