26 / 04 / 2024

Sitelerde aidat artırımı nasıl yapılır?

Sitelerde aidat artırımı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda oturduğu sitede 626 daire olduğunu belirten okuyucu yönetimin pandemi sebebiyle genel kurulu yapmaktan vazgeçerek resen aidatları artırdığını söyledi. Okuyucu, bu durum karşısında izlenebilecek hukuki ve idari yolları sordu. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda oturduğu sitede 626 daire olduğunu belirten okuyucu yönetim planına göre her haziran ayında olağan kat malikleri genel kurulu yapılmaktayken, yönetimin pandemi sebebiyle genel kurulu yapmaktan vazgeçerek resen aidatları artırdığını söyledi. Bugüne kadar yapılan tüm genel kurullara en fazla 80 kat malikinin katıldığını dile getiren okuyucu, sitede fazlasıyla açık alan bulunduğunu aktardı ve bu durum karşısında izlenebilecek hukuki ve idari yolları sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Sitelerde aidat artırımı nasıl yapılır?

Okuyucunun yönelttiği soru biraz ayrıntılı araştırmayı gerektiriyor. Birincisi, bu site 626 daireden meydana geliyorsa; site büyük ihtimalle birkaç parsel üzerinde yer alıyor. Eğer bu şekilde ise ve toplam yapıya geçilmediyse bu site bazında Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanmaz. Dolayısıyla genel kurul, işletme projesi vs. de söz konusu olmaz. Bu kadar kalabalık bir sitenin de kat mülkiyeti mevzuatı bulunmadan sağlıklı yürütülmesinin ne demek olduğu incelenmeli.

***

İkinci husus, sitenin Kat Mülkiyeti Mevzuatı kapsamında yönetilmesinin mümkün olduğu düşünüldüğünde de durum şu şekilde: Bir sene için toplanacak aidat kat malikleri toplantısında onaylanan kesinleşmiş işletme projesine göre hesaplanır. Toplantıdan itibaren bir sene geçtikten sonra yeni bir toplantı gerçekleştirileceği için sonraki senenin işletme projesi yine toplantıda kabul edilir (bu toplantıda işletme projesi görüşülmemiş ise yönetim işletme projesi yapar ve bütün kat maliklerine tebliğ eder, itiraz yapılmaması halinde de işletme projesi kesinleşmiş olur).

***

Sitelerde aidat artırımı nasıl yapılır?

Kesinleşen işletme projesi haricinde yönetim kurulunun para toplama ya da kesinleşmiş işletme projesini genişletme yetkisi bulunmaz. Yönetim dönemi içinde olağanüstü bir hal meydana gelir de ilave para toplanması gerekirse, bu durumda yönetim ek bir işletme projesi gerçekleştirir ve bunu bütün kat maliklerine tebliğ eder. İtiraz gelmezse buna göre para toplar, itiraz gelirse bu maddenin görüşülmesi amacıyla kat malikleri kurulunu toplantıya davet eder.

Sitelerde kimler denetçi olabilir? 


Geri Dön