19 / 04 / 2024

Sitelerde ortak alan işgaline karşı ne yapılabilir?

Sitelerde ortak alan işgaline karşı ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Binamızın altında, market mağazası var. Yetkililer, girişin önünü araç parkı, deponun önünü malları indirmek için park haline getirmek istiyor. Dubalar koyuyorlar. Site olarak bunların kaldırılmasını istiyoruz. Haklılık payı nedir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamızın altında, market zincirlerinden birinin mağazası var. Market yetkilileri, girişin önünü araç parkı, deponun önünü de gelen malları indirmek için park haline getirmek istiyor. Bu nedenle yola dubalar koyuyorlar. Biz ise site olarak bunların kaldırılmasını istiyoruz. Ancak mağaza müdürü karşı çıkıyor. Bunda haklılık payı nedir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Sitelerde ortak alan işgaline karşı ne yapılabilir?

Binamızın altında, market zincirlerinden birinin mağazası var. Market yetkilileri, girişin önünü araç parkı, deponun önünü de gelen malları indirmek için park haline getirmek istiyor. Bu nedenle yola dubalar koyuyorlar. Biz ise site olarak bunların kaldırılmasını istiyoruz. Ancak mağaza müdürü karşı çıkıyor. Bunda haklılık payı nedir? l Ş.M.

***

Kat mülkiyetine tabi binalarda, her bağımsız bölüm kendine ait alanı kullandığı gibi ortak alanları da amacına uygun olarak kullanma hakkına sahiptir. Ancak dikkat edilirse, ortak alanların ‘amacına uygun olarak kullanılacağı’ esası söz konusudur. Bu yerler kullanılırken, diğer bağımsız bölüm maliklerinin hakları bertaraf edilmemelidir.

Okuyucumun anlattığı hadise aslında bir kroki çizilerek daha açık olarak anlaşılır. Ama tarifle anladığım kadarıyla, yetkililer mağazanın etrafını çevirip kendilerine tahsis etmektedirler. Bu durumda da site içi bir yerden söz edildiğine göre, site ortak alanı işgal edilmektedir.

Hatta belki de sitede bağımsız bölüm maliklerinin hakları kısıtlanmaktadır. Bunlara katlanmak mecburiyeti yoktur. İki ihtimalden söz edebilirim. Birincisi; site içi yollar umuma açık yollar ise ilgili belediyeye başvurup, işgalin önlenmesi talep olunabilir.

Şayet işgal olunan alan site içinde ortak alan ise dava açılarak, müdahalenin önlenmesi talebinde bulunulabilir. Bunun için öncelikle işgal edilen alanın vasfı bilinmelidir. Bunu bilebilmek için de siteye ait tasdikli projenin, bu işten anlayan biri tarafından incelenip, mahalline tatbikinde yarar vardır.


Geri Dön