26 / 04 / 2024

Sitelerde yönetici olmak!

Sitelerde yönetici olmak!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "site yöneticisi" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Bir zamanlar sadece merpen temizliği ve otomatik aydınlatma veren binalarda yönetici olmakla, şimdiki asansörlü, jeneratörlü, havuzlu, peyzajı olan son teknoloji ile donatılmış sitelerde yöneticilik yapmanın aynı olduğunu düşünen zihniyetin başarısızlıklarına katlanmak zorunda kalan hep o sitelerde oturan sakinler oluyor. Bir sitede yönetici olmak için gerekli bazı vasıfları şöyle sıralayabiliriz.


1.    İnsan ilişkisi, insan memnuniyetini sağlama topluluğa hitap etme, sabır ve hoş görülü olma gibi bu konularda yetersizseniz zaten en baştan kaybetmiş olursunuz.

 
2.    Kat mülkiyeti kanununa hâkim olmak ve bulunduğunuz sitenin yönetim planını iyi analiz edip anlamak. Bunlarda eksikseniz hem site sakinlerinin hem de yönetimin haklarını savunamazsınız.


3.    Görev ve sorumluluklarınızı iyi bilmek. Burada eksik yaptığınız her işten veya sorumluluktan kaçtığınız her olaydan ötürü site zarar görür. 


4.    Ekip çalışması. Her zaman ben deyip kimsenin fikrine başvurmadan tek başınıza kararlar alıp uygulandığında yaşanan sıkıntılar ya da yaptıklarınız siteye fayda sağlasa bile size bakılan farklı bir göz. 


5.    Personel çalıştırma. Daha önce hiç deneyimi olmayan biri personel çalıştırırken veya bir hizmet firmasından destek aldığında bununla ilgili sorunlar yaşayabilir. 


6.    Güvenlik. Bu konu sitelerin en büyük zafiyetidir.  İyi bir destek almadan kendi başlarına hareket eden yöneticiler yüzünden hasar gören birçok site var. 


7.    Teknik. Her geçen gün yenilenen ve gelişen teknoloji sayesinde sitelerin yaşam kalitesi de artıyor. Ancak bu konuda yetersiz bir yöneticinin yüzünden o site bu imkanlardan hiçbir zaman faydalanamaz.


8.    Temizlik. Kimine göre yeterli kimine göre eksik olan ve hep tartışılan bu konu aslında ortak müşterek de anlaşılması en kolay hizmet buda yöneticinin kontrolü ile sağlanır.


9.    Defter tutma birçok sitede sadece kırtasiye masrafı olarak görülür. Sitenin kuruluşunda noterden tasdiklenen bir daha sayfaları bile açılmayan ne işe yaradığını dahi bilmeyenlerin elinde olan ve yıllarca bir yöneticiden diğerine devir olan defterler (Kat Malikleri Kurulu karar Defteri, Yönetim kurulu karar defteri, denetim kurulu karar defteri, işletme defteri gibi).


10.    Hesap İşleri. Yukarıda yazdığım maddelerdeki gibi vasıflara sahip olmayan ir yöneticiden hesap vermesini beklemek hayalden öteye gitmez çünkü işletme projesinden haberi olmayan bütçe bilanço nasıl yapılır bilmeyen birinden bu bilgileri almak zordur. Tüm bu özelliklere sahip olmayan birileri tarafından yönetilen sitelerinde düştükleri durumlar ortada kısaca yönetici olmak için gereken özellikler ve bu vasıflara sahip olmayanların neden olacakları sorunlardan bahsettim, eğer bu özelliklere sahip değilseniz hiç bu işe bulaşmayın hem kendinizi üzersiniz hem de başkalarını.
 

 

Binalarınızın bakımları yapılıyor mu?

 


Geri Dön