24 / 04 / 2024

Sivas Kongre Binası'nın restorasyonu tamamlandı mı?

Sivas Kongre Binası'nın restorasyonu tamamlandı mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmetine sunulan Vahdettin Köşkü'nün restorasyon çalışmaları 2 yıl bile sürmedi. Ancak, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’taki Kongre Binası’nın restorasyonu 3 yıldır bitirilemedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmetine sunulan Vahdettin Köşkü, Erdoğan’a tahsis edilmeden önce baştan aşağı restore edildi.Restorasyon çalışmaları 2 yıl bile sürmedi. Ancak, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’taki Kongre Binası’nın restorasyonu 3 yıldır bitirilemedi.


Binanın dış cephesine çekilen branda “dış cephe restorasyonu bitmedi” denilerek aylar boyunca sökülmeyince halkın tepkisi üzerine kaldırıldı. Cumhuriyet’in simgesi olan bu binadaki restorasyonun 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanmıştı. Ancak bu da gerçekleşmedi. Sivaslılara göre restorasyonun, bir yıldan önce bitirilmesi de beklenmiyor.


MEDRESE’YE PARA İSTEDİLER


Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongre Binası, 2011’de Meclis’e devredilmişti. Meclis de 2013’te buranın restorasyon işini başlatmıştı. Bu binanın restorasyonu tamamlanmadan Sivas İl Özel İdaresi, TBMM’ye başvurarak, ilde bulunan, Selçuklu döneminden kalma Buruciye Medresesi’nin onarımı için 3 milyon lira istedi.


Meclis’e bağlı olmadığı halde bu medrese için para istenmesi de tartışma yarattı. TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP’li Emre Köprülü, “Sivas Kongre Binası her ne kadar bizimse Buruciye Medresi de bizimdir. Bizim tarihimizin miraslarıdır. Elbette hepsi onarılacak, hepsine para vereceğiz. Ama Meclis’in önceliği, kendisine bağlı olan Sivas Kongre Binası olmalıdır. Daha orayı bitirmeden Buruciye Medresesi’ne para gönderilme talebini bu anlamda doğru bulmuyorum” dedi.


Sivas Kongre Binası, Milli Mücadele döneminde, Cumhuriyet’in temellerinin atılması nedeniyle önem taşıyan Sivas Kongresi’ne 4 Eylül 1919′da ev sahipliği yapan 121 yıllık bir bina. Bina o dönemde Sivas Erkek Lisesi, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.


Sözcü/ Ali Ekber ERTÜRK


Geri Dön