25 / 04 / 2024

Söke'deki imar sorunu meclise taşındı!

Söke'deki imar sorunu meclise taşındı!

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, imar düzenlemesi için mecliste birbirine girdi.



Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına Söke'deki imar sorunu damga vurdu. Söke'nin Çeltikçi, Cumhuriyet, Konak ve Yenicami mahallelerine ait 1/5000 ölçekli Söke İlçesi Kent Merkezi ve Çevresi Nazım İmar Planı Revizyonu'na askı sürecinde yapılan itirazlarla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu'nun görüşülmesi sırasında CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran arasında sert tartışmalar yaşandı.


4 MAHALLE İÇİN


AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Necmettin Esenlik, ilçelerde 1/5000 imar planlarının hazırlanması gerektiğini belirterek, komisyon raporuna "ret" oyu vereceklerini söyledi. Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ise önergesini verdikleri imar planının uzun yıllardır var olduğunu ve uygulanmadığı takdirde Söke'de çok büyük trafik sorunu yaşanacağını dile getirdi. Söke'deki revizyonu istenen dört mahalleye ait görüntüleri meclis salonundaki ekranlara yansıtan Başkan Çerçioğlu ise bu tarz imar planı hazırlama yetkisinin Büyükşehir'de olduğunu hatırlattı. Toyran'a Büyükşehir Yasası'nı tekrar okumasını tavsiye eden Çerçioğlu, "Söke'de Albayrak Caddesi'ni büyüteceğim derseniz, oradaki apartmanları, dükkanları yıkmanız gerekir. Orada 20-30 yıllık tarihi eserler var. Söke gibi gelişmekte olan bir kentte trafik sorunu var diye tarihi dokuyu yıkacak mıyız? Söke'de bin 500 dönümlük yeni yer açtık. Müteahhitler burada yapsınlar inşaatlarını. Büyükşehirden mümkünü olmayan bir iş isteniyor.

Bu kadar büyüklükte kamulaştırma yapacak belediye bütçesi yok" dedi. Çerçioğlu, "Vatandaşın evini dükkanını yıkacaksınız. Sökeli vatandaşlarımız rahat olsun. Ben olduğum sürece evleri barkları yıkılmayacak" diye konuştu.


Başkan Toyran ise Çerçioğlu'nun meclis üyelerini yanlış bilgilendirdiğini belirterek, "İmar planı, bugünden yarına uygulanacak bir proje değil, 15 yıllık süreçte uygulanacak. 'Albayrak Caddesi 20 metre genişletilecek' diyorsunuz. Yok böyle bir şey. Söke'de şu an 2006 yılı imar planı uygulanıyor. Bu hemen uygulamaya geçti mi? Zaman içerisinde uygulanacak. İnşaat yapmak isteyenler çekme mesafesine göre inşaat yapacak. Belirlenen alanda 5 bin 367 yapı var. Burada ekonomik ömrünü tamamlamış bir yapılaşmadan bahsediyoruz. 4832 parselden 3370'inin 200 metrekarenin altında olduğu ve tek başına yapılaşmanın olmadığı yerlerden bahsediyoruz. Bu şansı kaçırmayalım" diye konuştu. Toyran'ın sözleri üzerine Çerçioğlu, ortada bir "şans" olmadığını da dile getirdi. CHP'li iki başkan arasında 20 dakika süren tartışma, diğer meclis üyeleri tarafından şaşkınlıkla izlendi. Tartışmaların ardından, komisyon raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama sonrasında Başkan Toyran, konuyla ilgili pazartesi günü toplantı düzenleyeceğini dile getirdi.



Kulislerde uzun süredir aralarının açık olduğu konuşulan Özlem Çerçioğlu ile Süleyman Toyran'ın son yaşanan imar tartışması nedeniyle arasındaki iplerin tamamen koptuğu iddia edildi. Çerçioğlu, Toyran gibi CHP'li Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan'la da soğuk savaş sürdürüyor. CHP'li iki belediye arasında gerilim Efeler Belediyesi Hizmet Binası yeri için talep edilen eski Aydın Otogar alanının Büyükşehir Belediyesi tarafından geri çevrilmesiyle başlamıştı. Özakcan, daha önce yaptığı açıklamada Çerçioğlu ile anlaşamadıklarını itiraf etmişti.


Yeni Asır 



Geri Dön