28 / 03 / 2024

Soma'nın Akıllı Kentler projesinde AB'den 8 milyon Euro'luk destek!

Soma'nın Akıllı Kentler projesinde AB'den 8 milyon Euro'luk destek!

Manisa'nın Soma ilçesi için hazırlanan "Akıllı Kentler" projesi, Avrupa Birliği Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Çerçeve Programları kapsamında Türkiye'nin en yüksek fon miktarını almaya hak kazanan projesi oldu




Manisa'nın Soma ilçesi için hazırlanan "Akıllı Kentler" projesi, Avrupa Birliği (AB) Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Çerçeve Programları kapsamında Türkiye'nin en yüksek fon miktarını almaya hak kazanan projesi oldu. AB, Soma'da enerji verimliliğini sağlayacak, elektrik üretimini "akıllı" hale getirecek projeyi 8 milyon euro ile destekleyecek. 


Edinilen bilgiye göre, ulusal koordinasyon görevi TÜBİTAK tarafından yürütülen Horizon 2020 (H2020) AB Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Çerçeve Programları kapsamında Türkiye'nin en yüksek fon miktarını almaya hak kazanan projesi Soma'da hayata geçirilecek. 


Soma Belediyesi, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (SEAŞ) , İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Mir Arge firmalarının Avrupalı ortakları ile birlikte yer aldığı Enerji Verimliliği ve Salım Azaltımı Sağlayan Yenilikçi, Bütünleşik Enerji Sistemleri konulu "Cityfied Akıllı Kentler-Smart Cities" projesi, AB tarafından 50 milyon euro ile desteklenecek.


Türkiye'nin program kapsamında bugüne kadar en yüksek fon miktarını almayı başardığı projenin Türkiye ortakları, 8 milyon euro hibe destek alacak. 


Proje ile öncelikle Soma'daki binalar enerji verimli hale getirilecek. 2. aşamada SEAŞ'ın faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atık ısının, yerleşim bölgeleri için kullanılması sağlanacak. 3. aşamada da güneş panelleri ile üretilecek enerji, akıllı şebekeler vasıtasıyla elektrik üretimine dönüştürülecek. 


 "Akıllı Kentler" projeleri desteklenmeye devam edilecek 


2014-2020 yıllarını kapsayacak ve Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Horizon 2020 (H2020) AB Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Çerçeve Programları ile Avrupa Komisyonu, "Akıllı Şehir" projelerinin uygulamalarını desteklemeye başladı. 


Horizon 2020 Programı'nda, "Akıllı Kentler" başlığı altında yerel yönetim stratejik planlama kapasitelerinin öne çıktığı projeler desteklenmeye devam edilecek. 



Dünya


Geri Dön