26 / 04 / 2024

Son beş yılda düzenli temettü veren çimento şirketleri!

Son beş yılda düzenli temettü veren çimento şirketleri!

Dünya gündemi piyasalar üzerindeki hareketliliği artırmaya devam ediyor. Şirketlerin 2019 yılı net kâr rakamlarının belli oldu. Son beş yılın düzenli temettü veren 33 hissesi arasında çimento şirketleri dikkat çekiyor...



Piyasalarda Koronavirüs etkisiyle hareketlilik devam ediyor. 2019 yıl sonu bilançoları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Şirketler 2020 yılında dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler oluşmaya başladı.

Ekonomist Dergisi'nin bu haftasındaki sayısında yer alan habere göre; cuma günü borsa yüzde 10'luk düşüşle 100 bin altından açılış yaparken, dolar/TL tarafında 6.25 seviyeleri görüldü. Türk CDS'leri 300'lerden 375 seviyelerine yükseldi.

Diğer taraftan 2019 yıl sonu bilançoları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Bilançolarla beraber temettü de yatırımcıların radarında olan bir diğer önemli başlık. Şirketlerin 2019 yılı net kâr rakamlarının belli olmaya başlamasıyla birlikte 2020'de dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler de oluşuyor. Nitekim bilançolarla birlikte şirketlerden temettü politikalarıyla ilgili açıklamalar da yavaş yavaş gelmeye başladı. Özellikle mart ayı, şirketlerden temettü ile ilgili bilgilendirmelerin sıklıkla geleceği bir ay olacak.

33 'LİDER' HİSSE

Biz de buradan hareketle her yıl yaptığımız gibi temettü ile ilgili detaylı bir inceleme hazırladık. 2015-2019 arasındaki beş yılda, en az üç defa temettü ödemesi yapan ve ortalama temettü verimi yüzde 5 ve üzerinde olan şirketleri listeledik ve 33 şirkete ulaştık. Bu arada, tablonun, bu şirketlerin 2019 kârlarından da aynı oranda temettü dağıtacakları anlamına gelmediğini not edelim. Ama bu şirketlerin kârlarını yatırımcılarıyla paylaşma kültürleri olduğunu göstererek temettü konusunda beklenti yarattığını belirtelim.

Tablomuzda 33 hissenin beş yıllık getirilerine de yer verdik ve bu getiriyi diğer yatırım araçlarının getirileriyle de karşılaştırdık. Çünkü getiriler, hissenin potansiyeline dair ipucu veren önemli bir unsur.

Burada karşımıza çıkan tablo hayli dikkat çekici.

liste

ÖNE ÇİKAN ŞİRKETLER

ÜNLÜ & Co DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, son beş yılın aritmetik ortalamasına göre,  Adana  Çimento (A, B, C), Mardin Çimento, iş Yatırım, Panora GYO, Akmerkez GYO, Vestel Beyaz Eşya, Ünye Çimento ve Bolu Çimento'nun yüksek temettü verimiyle ilk 10'da yer aldığını söylüyor. Akyol, uzun vadeli yatırım stratejisi belirlerken portföylerde değerleme açısından cazip getiri potansiyeli sunan hisselerin yanında düzenli temettü ödeyen şirketlere yer verilmesinin de doğru bir strateji olacağı görüşünde. Böylece hisse performansı yanında temettü getirisinden de mahrum kalınmayacağını aktaran Akyol, "Ödeme dönemlerinde düzenli temettü dağıtan şirket hisselerine yatırımcı ilgisinin artması da lehte zemin yaratır" diyor.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, BİST'te son beş yılda düzenli temettü ödeyen ve yüzde 5'in üzerinde temettü verimi sağlayan şirketler arasında çimento şirketlerinin dikkat çektiğini söylüyor. Gök, özellikle Adana Çimento, Bolu Çimento, Mardin Çimento, Nuh Çimento, Akçansa ve Ünye Çimento'yu işaret ediyor. Serhan Gök, Vestel Beyaz Eşya, İndeks Bilgisayar, Aygaz, Erdemir, Aksa, Eczacıbaşı Grubu ile Çelebi ve iş Yatırım'ın da temettü politikasıyla ve yüksek temettü verimiyle ilk sıralarda yer aldığını söylüyor. Gök, bu yıl Erdemir, Otokar, Tekfen, Tofaş, Turkcell ve Türk Telekom'dan yüksek temettü verimi bekliyor.

İşte düzenli temettü veren gayrimenkul şirketleri!

 

 


Geri Dön