26 / 04 / 2024

Son dakika: Benzin ve motorindeki hareketlilik sonrası kritik adım: 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek!

Son dakika: Benzin ve motorindeki hareketlilik sonrası kritik adım: 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek!

Benzin ve motorin fiyatları petroldeki hareketlilik ile değişmeye devam ederken, piyasayı yakından ilgilendiren karar 5 Aralık 2022’de yürürlüğe girecek. AB ülkeleri, 60 dolar tavan fiyatı uygulamasını devreye alacak. Buna ek olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da gündemde.



Türkiye’de dövizdeki hareketlenmeye göre başta benzin ve motorin olmak üzere akaryakıt fiyatları değişirken petrolde bir gelişme daha yaşandı. Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin temsilcileri, Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyatı tespit etmek üzere müzakereleri sürdürüyor. AB Komisyonu, üye ülkeler arasında mutakabat sağlamak üzere Rusya'dan deniz yolu ile taşınan petrolün variline 60 dolar tavan fiyat uygulanmasını önerdi. Söz konusu öneri, halen başını Polonya'nın çektiği, Estonya ve Litvanya gibi Baltık ülkelerini de içeren bir grup tarafından kabul edilmedi. Bu ülkeler daha düşük seviyede bir tavan fiyat belirlenmesinde ısrarcı olurken karar alınabilmesi için üye 27 ülkenin oybirliği şart.

FİYAT SINIRLAMASI İÇİN YENİ MEKANİZMA KURULMASI GÜNDEMDE

Öte yandan, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ek olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olabilecek. Bu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatı 2 ayda bir yeniden ele alacak. Mekanizma, Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyatın piyasa fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

5 ARALIK'TAN İTİBAREN UYGULANACAK

Petrole tavan fiyat uygulaması, AB'nin Rusya'dan deniz yolu ile ham petrol tedarikinin kesilmesine yönelik kararının devreye alınacağı 5 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek. Böylece, Rus petrolünün belirlenen fiyattan daha düşük bir seviyede satılmaması halinde, G7 ve AB ülkelerindeki şirketlerin bu petrole nakliye, sigorta, reasürans ve aracılık hizmeti sunması mümkün olmayacak.


Geri Dön