26 / 04 / 2024

Soner Yalçın Levent'teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

Soner Yalçın Levent'teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

Oda TV’nin sahibi Soner Yalçın’ın Levent’te SİT alanında yer alan ve kale gibi korunaklı olan 30 milyonluk villasında da yasa dışı inşaat yapıldığı belirtildi.



Oda TV'nin sahibi Soner Yalçın'ın Levent'te SİT alanında yer alan ve kale gibi korunaklı olan 30 milyonluk villasında da yasadışı inşaat yapıldığı ortaya çıktı. Sabah'tan Abdurrahman Şimşek'in haberine göre Soner Yalçın'ın, Çeşme'de SİT alanındaki kaçak yapılaşmaya gittiği villasından sonra İstanbul'un göbeğinde, Levent'te kale gibi korunan yaklaşık 30 milyon lira değerindeki villasında da usulsüz inşaat yaptığı belirtildi.


Soner Yalçın Levent teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

Sabah Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı bilgi, belge ve görsel materyallere göre; Soner Yalçın 2005'te Levent Mahallesi'nde Alman mimarisiyle tasarlanmış bir tripleks villa aldı. Levent'teki villada bir şirket bulunuyordu. Daha sonraki senelerde bu şirket villayı boşalttı. Soner Yalçın da evde 'basit tadilat' yapmak bahanesiyle inşaat çalışması yaptı. SİT alanında yer alan villasında basit tadilat adı altında usulsüz inşaat çalışması yaptığı anlaşıldı.

Soner Yalçın Levent teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

KORUMA KURULU KARARI YOK


Yasalara göre, bu bölgede, Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan hiç görüş alınmadan uygulama yapılamaz. Fakat Soner Yalçın, triplex villada çok kapsamlı bir tadilat yaptı. Oysa evin yer aldığı mahalle 2008'de 'Kentsel Sit Alanı' ilan edilmişti. Soner Yalçın, 1950'de  inşaatı tamamlanan bu villayı iç ve dış olmak üzere baştan sona yeniden elden geçirdi. Rölöve projesi aşılarak iç hacim dizaynları da değiştirildi. Bazı iç duvarlar yıkılırken yerlerine yenileri yapıldı. Katlarda oda ve ıslak hacimler yeniden dizayn edildi. Yapının betonarme taşıyıcıları çelik konstrüksiyonla güçlendirildi. Ayrıca sahanlıklar değiştirildi ve çatı taşıyıcısı da yenilendi. Zemin katın altında yer altına merpenlerle inilen bir oda yapıldı. Taşınmazın taşıyıcı sistemleri, elektrik tesisatı, su tesisatı, ısınma-kombi tesisatı, garaj, aydınlatma tesisatı, bahçesi, mutfağı, banyoları ve çatısı yenilendi.


Soner Yalçın Levent teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

Soner Yalçın Levent teki villasında yasa dışı inşaat mı yaptı?

Soner Yalçın bununla da yetinmedi, Levent'teki villaya rölöve projesini fersah fersah aşarak müştemilatta ve yan bahçe mesafelerinde ilaveler de yaptırdı. Yerinde yapılan ölçümlerde müştemilatta 12 metrekare büyüme yapıldığı belirtildi. Böylece villanın 393 metrekare olan toplam oturma alanı da 405'e çıkmış oldu.

BÜYÜKŞEHİR TUTANAK TUTTU, CHP KORUDU

Soner Yalçın, SİT alanında bulunan villasının duvarlarını da yükseltti. Villa âdeta kale durumuna getirildi. Dışarıdan görülmesi neredeyse imkânsız duruma getirildi. Beşiktaş Belediyesi, Soner Yalçın'ın evinde yaptığı proje dışı değişikliklere göz yumdu. Belediye, usulsüz inşaatlar yapılırken hiçbir yapı-tatil tutanağı düzenlemedi.

Levent'teki milyonluk villada yapılan çalışmalar sırasında AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin denetime gittiği ve Soner Yalçın'ın hiçbir belge ibraz edemediğine dair tutanak tutuldu. Büyükşehir Belediyesi'nin tutanağında villada yapılan kapsamlı inşaat çalışmasının fotoğrafları da yer aldı.

Villanın SİT alanında yer alması nedeniyle 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından inşaat çalışması ile bilgi sorulduğunda CHP'li Beşiktaş Belediyesi, sadece mevcut binanın doğramalarının ve mutfak ile banyo tesisatlarının değiştirildiği, taşıyıcı kolonların güçlendirildiği şeklinde yanıltıcı bilgi verdi. Ve böylelikle resmi kurumu da yanılttı.

 

Soner Yalçın’ın Çeşme’deki kaçak köşkünün arazisi sit alanı mı?


Geri Dön