24 / 04 / 2024

Sonkar, Türkiye'nin ilk 'çelik oteli'ni yapacak!

Sonkar, Türkiye'nin ilk 'çelik oteli'ni yapacak!

Toyota'nın Türkiye distribütörü Sonkar, Avcılar'da 2 bin 483 ton ithal çelik kullanarak Türkiye'nin tamamen çelikten yapılan ilk otelini inşa ediyor



Toyota'nın Türkiye distribütörlerinden Sonkar, Avcılar'da Türkiye'nin tamamıyla çelikten yapılan ilk otelini inşa ediyor. Hilton Double Tree markasıyla işletilecek otelin inşaat aşamasında ABD ve Japonya'da üretilen 2 bin 483 ton Arcelor Mittal çeliği kullanılacak. Sonkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nedret Ogan, 110 metre yükseklikte olacak ve L şeklinde yapılacak otelin 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirleceğini söyledi. Türkiye'nin ilk çelik yapısı olacak proje URASXDILEKCI Mimarlık tarafından yapılıyor. Projenin inşaatı ise  Marmaray  projesi, Haliç Köprüsü gibi projelerin yapımında yer alan Gülermak İnşaat tarafından inşa ediliyor. Otel 25 kat ve 230 odadan oluşacak ve 2011'in Haziran ayında tamamlanarak kapılarını açacak. 

ÇELİK TERCİH EDİLMİYOR
Aslında Türkiye'nin ilk çelik konstrüksiyonlu yapısının Maslak'ta Hattat Grubu tarafında yapılan Diamond of İstanbul olması planlanıyordu. Ancak projeye yürütmeyi durdurma kararı verilmesiyle birlikte inşaat durdu. URASXDILEKCI Mimarlık ortaklarından Durmuş Dilekci, "Türkiye'deki yapılarda pahalı olması nedeniyle tamamen çelik çok az kullanılıyor. Dünyada ise bunun bazı örnekleri var. Biz Türkiye'de çelik kullanımlı binaların yayılması için ateşleyici bir görev üstlenelim istedik" diye konuştu. Dilekci inşaatın 3-4 ay önce başladığını ancak şimdiden 11. kata kadar çıkıldığını belirterek "Betornarme inşaata göre inşaat süresini yarı yarıya indiriyor ancak yatırım maliyetlerini yüzde 15 artırıyor. Buna karşın inşaat aşaması daha hızlı bir şekilde ilerliyor" dedi. Dilekci, projenin 23 bin metrekare inşaat alanına sahip olacağını belirtti.
Sabah/Dilek Taş

Geri Dön