19 / 03 / 2024

Sosyal konut üretim oranı yüzde 100'e çıkacak!

Sosyal konut üretim oranı yüzde 100'e çıkacak!

TOKİ'nin misyonunun dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla toplam konut üretiminde sosyal konut oranını yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.



TOKİ Başkanı Ömer Bulut,  TOKİ  merkez binasında düzenlenen basın toplantısında, sosyal konuttan millet bahçelerine, kentsel dönüşüm projelerinden sınır duvarına idarenin çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Dar gelirli vatandaşların daha kolay ev sahibi olabilmesi için Türkiye genelinde yeni projelere başlanacağını belirten Bulut, TOKİ'nin 59 ilde 163 kentsel dönüşüm projesine devam ettiğini söyledi.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Sınırda kaçak geçişleri önleyecek 820 bin metrelik modüler betonarme duvarların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Bulut, Güneydoğu'da terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetini gidermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla 19 bin 782 konutluk ihale gerçekleştirdiklerini ve konutların teslimlerinin başladığını aktardı. Bulut, TOKİ'nin bu konutlara ek olarak bölgede 23 bin 247 konut ürettiğini kaydetti. Bugüne kadar 23 bin 80 derslikli bin 77 okulun tamamlandığını, 40 bin 120 yatak kapasiteli 266 hastanenin inşa edildiğini söyleyen Bulut, "72 bin öğrenci kapasiteli 189 yurt, 931 ticaret merkezi, 206 kamu hizmet binası, 19 stadyum, yaşam merkezi, huzurevi ve halk eğitim merkezi olmak üzere toplamda 14 bin 541 sosyal donatı inşa ettik" dedi.

DAR GELİRLİYE DÖNÜK SOSYAL KONUT ÜRETİMİ ARTACAK

TOKİ'nin dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasında çaba sarf eden önemli bir kamu kuruluşu olduğuna dikkat çeken Başkan Bulut, şöyle devam etti: "Türkiye genelinde 837 bin konut ürettik, bunların yüzde 85'i sosyal konut niteliğinde. Son zamanlarda bu oranı yüzde 95'e çıkarmanın sevincini yaşıyoruz. Hedefimiz yüzde 100 sosyal konut üretebilecek duruma gelmek, inşallah önümüzdeki süreçte bunları başaracağız."

"Avrupa, Orta Doğu, Afrika olmak üzere TOKİ büyüklüğünde konut üreten devlet veya özel sektöre ait başka bir kurum ya da kuruluş yok" ifadelerini kullanan Bulut, 2018'de toplam 53 bin konutun satışını, 43 bin konutun ise hak sahiplerine teslimini sağladıklarını söyledi. Aralık itibarıyla TOKİ'nin 358 aktif şantiyesinde yaklaşık 93 bin nitelikli konut ve sosyal donatı inşasının devam ettiğini anlatan Bulut, Aralık ayı sonunda 1 milyar 100 milyon TL'ye yakın ödeme yaptıklarını ifade etti. Bulut, Türkiye genelinde TOKİ'nin birinci el konut satışındaki oranının yaklaşık yüzde 7,5 civarında olduğunu belirterek, "Yüzde 92,5'lik kısmı özel sektör tarafından yapılıyor. Son 15 yıl içinde TOKİ'nin yaptığı yatırım 150 milyar TL civarında" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, 200 günlük Eylem Planı çerçevesinde 28 ilde 52 millet bahçesinin çalışmalarının yürütüldüğünü ve çok yakın zamanda 81 ilde içinde bisiklet yolları ve millet kıraathanelerinin de olduğu en az bir tane millet bahçesi yapılacağını belirttiğini hatırlatan Bulut, bu kapsamda 14 millet bahçesinin proje çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Bulut, "Ocak ayında İstanbul-Pendik, Batman ve Elazığ Millet Bahçelerinin ihalesini gerçekleştireceğiz. Şubat ayındaysa Sakarya, Eskişehir, Kayabaşı, Samsun ve  Ankara  olmak üzere beş yeni millet bahçesinin daha ihalesini gerçekleştirmiş olacağız. Önümüzdeki süreçte 81'den daha fazla millet bahçesi inşa edeceğiz" dedi.

DÖNÜŞÜMDE 17,5 MİLYAR TL'LİK İHALE

TOKİ Başkanı Bulut, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 17,5 milyar TL'lik ihale gerçekleştirdiklerini ve 59 il, 134 ilçede 163 kentsel dönüşüm çalışmasının devam ettiğini belirterek, dönüşümde uzlaşmayı esas aldıklarını ve genellikle yüksek düzeyde uzlaşma sağlamadıkları alanlarda dönüşüm çalışmalarına başlamadıklarını söyledi. Ankara'da Sincan, Mamak ve Yenimahalle bölgelerinde önemli kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu belirten Bulut, İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Esenler ve Üsküdar Çamlıca Camisi etrafındaki bölgeleri Mart ayına kadar ihale sürecine getireceklerini söyledi.

"KREDİYE 260 MİLYON TL KAYNAK AYIRDIK"

Şehit yakınları ve gazilere faizsiz kredi verdiklerini ve belli dönemlerde uyguladıkları indirim kampanyalarıyla dar gelirlilerin konuta daha rahat ulaşmasını sağladıklarını hatırlatan Bulut, şöyle konuştu: "Faizsiz kredi imkânıyla bugüne kadar 23 bin 151 aileye 1 milyar 30 milyon faizsiz kredi verdik. Sadece 2018'de bin 758 kişiye 194 milyon lira faizsiz kredi verdik. Bu kapsamda kredi kullandırılmak üzere 2019 yılında 260 milyon liralık kaynak ayırdık. En son yüzde 24'lük indirim kampanyası yaptık ve bu sayede vatandaşlarımız yüzde 24 kâr sağladı." Konut dışı projelere de değinen Bulut, 2018'de 72 tescilli binanın restorasyonu için 12 milyon TL restorasyon kredisi açıldığını belirterek, İdare'nin bugüne kadar toplamda 628 esere yaklaşık 90 milyon TL'lik restorasyon kredisi sağladığını sözlerine ekledi.

 

TOKİ'den 348 TL taksitle ev fırsatı!

TOKİ'den 2 bin 988 ucuz konut geliyor!

TOKİ'den İstanbul'a 531 ucuz konut!

TOKİ'den nasıl ev alınır?

TOKİ 5 bin 243 dar gelirliyi ev sahibi yapacak!


Geri Dön