28 / 03 / 2024

SP'ye cevap Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan geldi!

SP'ye cevap Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan geldi!

Sabah Gazetesi köşe yazarı olan Şelale KADAK bugünkü yazısında SP'nin kredi notunu değerlendirdi. Kadak, yabancı yatırımların bir süreliğine azalacağını, önümüzdeki yıllarda ekonominin canlanacağını söyledi.



Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Başkan Vekili Cemal Özgörkey, Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Özgörkey ve Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman ile birlikte, Anadolu Etap'ın 292 milyon euroluk yatırım yaparak kurduğu Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı meyve bahçelerini görmek üzere Çanakkale ve Balıkesir'e günübirlik ziyaretimiz haftalar öncesinden planlanmıştı.


Tarihin en kanlı darbe girişimlerinden biri ülkemize olağanüstü günler geçirtmeye başlayınca Özilhan da önce geziyi ertelemeyi düşünmüş ancak sonra Türkiye'nin moral verici haberlere ihtiyacı olduğunu düşünerek bu geziden vazgeçmemişti.


Olağanüstü Hal'in ilan edildiği sabah erken saatlerde küçük bir gazeteci grubuyla birlikte Anadolu Etap ekibini Çanakkale'ye götürecek olan uçak Yeşiköy'den havalandığı sırada, hepimizin konuştuğu tek konu Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkan hain darbe kalkışması ve kahraman halkın sokağa çıkarak bu girişimi nasıl da tersine çevirdiğiydi.


O sırada Anadolu Etap yöneticilerinin kafasını karıştıran ama birbirlerine sormaya çekindiği bir başka konu daha olduğunu gezinin ilerleyen saatlerinde öğreneceğimizden haberimiz yoktu tabii.


Bir ara Genel Müdür Demir Şarman, Tuncay Özilhan'ın kulağına bir şey fısıldadı ve o anda Özilhan'ın derin bir oh çektiğini, yüzünün ifadesinin değiştiğini, ardından Özgörkey kardeşlerin de bu mutluluğa katıldığını gördük.


Özilhan, "Sabah son durum ne oldu diye sormaya çekinmiştim" diyerek anlatmaya başladı ve şunları öğrendik.


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'dan (EBRD) görüşmeleri geçen yıl başlayan ve imzası da geçtiğimiz günlerde atılan yeni iki fabrika için öngörülen 50 milyon euroluk yatırım kredisinin geçen hafta hesaba geçmesi gerekiyordu. Ancak darbe girişiminin ardından ne olacağı da bir muammaydı.


Piyasalar zaten hareketlenmiş, TL nispeten korunmuş olsa da borsa değer kaybetmiş ve daha da kötüsü S&P gibi kriz fırsatçısı derecelendirme kuruluşları hiç vakit kaybetmeden Türkiye'nin kredi notunu indirmişti.


EBRD, Türkiye'deki olağanüstü gelişmeleri bahane ederek bu krediyi vermemezlik etmemiş ve üstelik de OHAL'in ilan edildiği gün krediyi serbest bırakmıştı.


Özilhan ve ekibi meyve bahçelerinde dünyanın en son teknolojileriyle yetiştirilen şeftali ağaçlarının arasında yeni projeleri anlatırken, para Anadolu Etap hesabına geçmişti.

EBRD'nin kredisi üstelik 6 yıl vadeli ve 3 yıl ödemesiz. Genel Müdür Şarman, "Kredinin fiyatı da hakikaten örneği olmayan, piyasanın en iyi şartlarına sahip" diyor ve daha da ilginci, kredinin hesaba geçtiği gün EBRD yetkilileri, kredinin serbest bırakıldığı bilgisini gönderdikleri mektupta, "Biz Türkiye'ye güveniyoruz" mesajına özel vurgu yapmış ve bu krediyle Türkiye'nin tarım sektörünü desteklediklerini iletmişler.


Darbe girişimi için ise Özilhan, "Türkiye uçurumun kenarından döndü. O birlik ve beraberlik olmasaydı iç savaşın içinde olabilirdik" diyor. Bu dönemin demokratik düzen içinde geçmesini temenni ettiklerini ve Türkiye'nin çok çabuk yeniden toparlanacağına inandıklarının altını çiziyor Özilhan ve sözlerini şöyle sürdürüyor:


"Şu anda bir miktar olumsuz etkisini göreceğiz. Hem yabancı yatırımlara hem de kurumlara etkisi olacak ama Türkiye ekonomisi ve girişimcileriyle kolayca rayına oturacak ekonomisi. Önümüzdeki yılın daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum, büyüme trendine girer diye düşünüyorum."



Şelale KADAK/Sabah


Geri Dön