19 / 04 / 2024

Stratonikeia Antik Kenti, Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Stratonikeia Antik Kenti, Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Muğla'nın Yatağan ilçesi yakınlarında bulunan, Osmanlı yapılarıyla kaynaşmış, gladyatörler kenti Stratonikeia Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesinin sevinci yaşanıyor.



Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin UNESCO Dünya Kültürel Miras Geçici Listesi'ne alınmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.


Bu konuda bir süredir çalışma yürüttüklerini bildiren Söğüt, antik kentin birçok bölgesinde kazılar yaptıklarını kaydetti.


Söğüt, 3 bin 500 yıllık yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte tarihin birçok döneminden kalıntılara rastlanabildiğini vurgulayarak, "Stratonikeia'da 2008'den beri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesince her yıl yaklaşık 100 kişilik ekiple arkeolojik kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Arkeolojik çalışmalar, antik dönemin yanı sıra beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapılarında da devam etmektedir" dedi.


Stratonikeia'da hiçbir antik kentte benzeri görülemeyecek şekilde tarihin her döneminde yapıların belirli bir düzen ve uyum içerisinde korunduğuna dikkati çeken Söğüt, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünürken antik dönem kalıntılarının da görülebildiğini anlattı.


Antik kentin içinde Roma ve Doğu Roma dönemi yapılarının yanı sıra Osmanlı dönemi sadaka taşı, boya atölyesi, cami ve farklı dönemlerden ev örneklerinin korunduğunun altını çizen Söğüt, şöyle konuştu:


"Bu yönüyle ülkemiz için bir övünç kaynağı ve dünyaya örnek gösterilerek bir antik yerleşimdir. Tüm bunlara ilave olarak antik kentin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındığı dün açıklandı. Bunlar, Muğla kültür ve turizmi açısından çok önemli çalışmalar olarak değerlendirilmektedir. Muğla’da turizmin iç bölgelere çekilmesi ve yılın 12 ayına yayılması ancak Stratonikeia sayesinde olabilir."


Söğüt, geçen ay çıkan Bakanlar Kurulu kararı ile Pamukkale Üniversitesinde arkeoloji enstitüsü kurulduğunu ve faaliyete başladığını belirterek, Denizli'deki Laodikeia kazısından sonra Muğla’daki Stratonikeia kazısının, arkeoloji enstitüsünün önemli alanlarından birini oluşturduğunu sözlerine ekledi.



AA


Geri Dön