19 / 04 / 2024

Stüdyo daire yasağını konut sektörü de destekliyor!

Stüdyo daire yasağını konut sektörü de destekliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle artık yeni yapılacak konut projelerinde stüdyo dairelere yer verilmesinin önü kapatıldı.



Resmi Gazete'de 8 Eylül'de yayımlanan yeni yönetmelikle stüdyo dairelere yasak geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle artık yeni yapılacak konut projelerinde stüdyo dairelere yer verilmesinin önü kapatıldı. Sadece rezidans projelerinde stüdyo daire yapılmasına izin verilirken, yasağın önemli bir pazarlama silahını şirketlerin elinden aldığı belirtildi. Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, "Çoğu firma stüdyo daireleri 'havuç' olarak kullanıyordu. Metrekare fiyatlan düşük olduğu için pazarlamada önemli bir taktikti. 80 bin TL'ye, 90 bin TL'ye daire almaya gelenlere 1 +1 ve 2 +1 daire satabiliyorlardı.
Yasak bu açıdan firmaları sıkıntıya sokar. Yoksa çok fazla piyasada tutulan bir model değil. Ancak belli lokasyonlarda yapılıyordu" diye konuştu.
'Yasak aktif hale geldi' Kanunda zaten net 35 metrekarenin altında daire yapmanın yasak olduğunu dile getiren Özyurt, "Ancak konaklama ve pansiyonu desteklemek açısından bu yasak pek uygulanmıyordu. Şimdi bunu aktif hale getiriyorlar. Aslında doğru bir şey" dedi.
Şirket olarak kendilerinin sadece TÜYAP Fuar Merkezi'ne yakın bir bölgede yaptıkları projede stüdyo daireye yer verdiklerini kaydeden Özyurt "Çünkü fuar zamanlarında bölgedeki otelin kapasitesi talebi karşılayamıyordu. Bu nedenle doğru bir projeydi. Onun dışında projelerimizde stüdyo dairelere yer vermeyi düşünmüyoruz. Çünkü proje o zaman yaşanabilir olmaktan çıkıyor" dedi.
'Uygulama doğru' Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya uygulamanın doğru olduğunu belirterek, "Stüdyo dairelerin normal konut projeleri içinde olması sakıncalar doğurabilir. Bundan dolayı karma projelerde 1 + 1, 2+1, 3 + 1 gibi olmalı" yorumunu yaptı. Çetinsaya, komple bir projenin stüdyo daire olarak yapılmasının doğru olacağını söyledi.
Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova da, T ürk halkının stüdyo dairelerden muzdarip olduğunu kaydetti. Kumova şu değerlendirmeyi yaptı: "Sadece rezidans projelerinde izin veriliyor.
Biz zaten üç yıl önce yaptığımız projelerde rezidans ve konutları ayırdık. Küçükleri bir yere büyükleri bir yere topladık. T ürk insanının kültürüne de bu daha uygundu. Diğer türlü sitelerden çok şikayet geliyordu. Dolayısıyla yaşamların birbirine çok fazla değmediği projelerin üretilmesi yanlış değil."


Dünya

Geri Dön