29 / 03 / 2024

Şufa hakkından feragat sözleşmesi!

Şufa hakkından feragat sözleşmesi!

Paylı mülkiyette şufa hakkından feragat sözleşmesi imzalanyarak, satış sırasında paydaşların ön alım haklarını kullanmayacaklarının sözü alınabiliyor. Peki, şufa hakkından feragat sözleşmesi nasıl yapılır?



Şufa hakkından feragat sözleşmesi!

Öncelikle satın alma hakkı olan şufa hakkının sahibi hisseli taşınmaza sahip olan paydaşlar oluyor. Bu hak, diğer paydaşlar tarafından satışın yapılması halinde kullanılıyor.


Bu hakkunu kullanmak isteyenler, taşınmazın satış sürecinde diğer alıcılara karşı dava açabiliyor.


Kimi zaman paydaşlar kendi aralarında önalım hakkından feragat sözleşmesi imzalayarak, bir satış sırasında paydaşların ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair bir garanti isteyebiliyor. 


ŞUFA HAKKINDAN FERAGAT SÖZLEŞMESİ

 

…………yılı…………ayının…………günü…./……/……


 

Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ……………Noteri …………………………,       …………………adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve ………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihi …………. olan ve ……………Vergi Dairesinin …………… sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan ve halen …………………… adresinde oturduğunu, okur yazar olduğunu söyleyen  (Paydaş – Mirasçı) ………………  ile gösterdiği ………….. verilmiş  ………..gün,……….kayıt ve ………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihi …………. olan ve …………Vergi Dairesinin …………… sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan, halen …………………… adresinde oturduğunu, okur yazar olduğunu söyleyen (Paydaş – Mirasçı) ……………………. birlikte bana başvurarak şufa (önalım) hakkından feragat sözleşmesi düzenlenmesini istediler.

 

Her ikisinin de bu işlemi yapma  yeteneğinin bulunduğunu ve okur yazar olduğunu, kısıtlı olmadıklarını beyanlarından  anladım.


 

Yanlarında tanık olarak gelenlerden  ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün, ……….kayıt ve ………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan  ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar ………………………….. ile gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve ………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar …………………………… tanık olarak geldiklerini söylediler. Her iki tanık birlikte “Bizlerin Türk Medeni Kanununun 536.maddesindeki yasaklı hallerimizin bulunmadığını kabul ve beyan ederiz” [2] demeleri üzerine kendilerinin tanıklığa engel hallerinin olmadığını anladım.


 


İlgililerin kimlikleri hakkında ibraz ettikleri belgelerden ve tanıkların beyanlarından kanı sahibi oldum.


 


Şufa (önalım) hakkından feragat Sözleşmesi yapmak isteyen (Paydaş-Mirasçı) ………………….. şu  suretle söze başladı: “(Bu kısma paydaşın söyledikleri yazılacak)”  diye sözlerini bitirdi.


 


Diğer taraf (paydaş-mirasçı) ………………………. şu suretle söze başladı: “(Bu kısma paydaşın söyledikleri yazılacak)” diye sözlerini bitirdi.


Yazılan sözleşme okunmak üzere kendilerine verildi. Ayrı ayrı okudular. Gerçek isteklerinin tam olarak yazıldığını söyledikten sonra hep birlikte  altı imzalandı,  mühürlendi. …………yılı ………… ayının…………günü…/……/……


 


ŞUFA HAKKINDAN FERAGAT EDEN      PAYDAŞ-MİRASÇI        NOTER


ADI – SOYADI               ADI-SOYADI               ADI – SOYADI


İMZA                 İMZA               RESMİ MÜHÜR


 

Şufa hakkını kimler kullanabilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön