23 / 04 / 2024

Şükrü Ersoy: Antalya depremi Japonya'daki depremlere benziyor!

Şükrü Ersoy: Antalya depremi Japonya'daki depremlere benziyor!

Önceki gün Antalya'da meydana gelen deprem sonrasından uzmanlardan korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Antalya'da meydana gelen depremin Endonezya ve Japonya'daki depremlere benzediğini dile getirdi.



Türkiye'de peş peşe depremler meydana gelmeye devam ediyor. Son olarak önceki gün Antalya'da yaşanan deprem sonrasında uzmanlardan korkutan açıklamalar peş peşe geldi. Sabah Gaztesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Antalya'da meydana gelen depremin Endonezya ve Japonya'daki depremlere benzediğini ve çok derinde gerçekleştiğini belirterek, olası daha büyük şiddette bir depremin tsunami ve volkanik hareketliliği de beraberinde getirebileceğini söyledi.

Depremin derinliğine dikkat çeken Şükrü Ersoy, "Türkiye anakarası üzerindeki depremler 30 kilometreyi geçmez. 80 kilometrelik derinlik ancak dalma batma zonunu temsil eder, karakterize eder. Aynı Rodos ve Girit Adası'nın altına dalan Afrika kıtasının oluşturduğu depremler gibi… Bu büyük ihtimalle öyle bir deprem olabilir" dedi. 

Şükrü Ersoy: Antalya depremi Japonya daki depremlere benziyor!

Ersoy, deprem zonunun özelliklerine de vurgu yaparak şu uyarılarda bulundu:

"Bu çok Antalya açıklarında olmaması gerekir normal şartlarda. Ofiste olmadığım için haritaya bakamıyorum ama o bölgeler, hep söylüyorum, Güneybatı Anadolu Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesidir. Hatta Marmara'dan daha büyük depremler oluşturabilecek kapasiteye sahip. Bunun nedeni de, oradaki mekanizmanın aynı Şili, Japonya, Endonezya'daki gibi dalma batma zonundaki depremler bunlar, derin depremlerdir.

Bakın 80 küsür kilometre deniyor. Ama bu büyüklükteki depremler yıkıcı olmayabilir. Fakat çevreden çok hissedilir. İlk saatler olduğu için benim de çok fazla bilgim yok. Fakat oranın mekanizmasını biliyoruz. Yani deprem oluşturan tektonik mekanizmasını, jeolojik mekanizmasını biliyoruz. Türkiye'nin anakarası üzerindeki depremlere benzemiyor.

BU BÖLGEDEKİ FAY HATLARI NE KADAR BÜYÜKLÜKTEKİ BİR DEPREME YOL AÇABİLİR? 

8.6'ya kadar çıkabilir ki, bu gerçekten çok büyük deprem ve beraberinde tsunamiler ve beraberinde volkanizmaları tetikleyebilir. Bu bakımdan bu üçlü tehlike tarih boyunca meydana gelmiş. Hatta uygarlıkları bile etkilemiş. Benim şahsen en çok çekindiğim, en çok kaygı duyduğum yerlerden biri Güneybatı Anadolu'dur.

Büyük depremler yaşanabilir!


Geri Dön