19 / 04 / 2024

Sultanahmet Meydanı Ramazan ayına yetiştirilecek!

Sultanahmet Meydanı Ramazan ayına yetiştirilecek!

Araçtan arındırılarak, yayalara uygun hale getirilen Sultanahmet Meydanında uzayan çalışmalar turistler için karabasan oldu. Osmanlı usulü granit taş döşenen meydanın Ramazana yetiştirilmesi planlanıyor...



İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanının zemini Osmanlı tarzı granit taşlarıyla yenileniyor. Bu yılın ocak ayında başlanan çalışmaların 5 ay içinde tamamlanması öngörülüyordu. Ancak, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri zemin yenileme çalışmalarının ardından tarihi Sultanahmet Meydanını Ramazan ayına yetiştirmeye çalışılıyor. Proje kapsamında 45 bin 772 m2lik sert zemin, 12 bin m2lik ise yeşil alan düzenlemesi yapılacak.

Tamburlanmış Osmanlı Graniti bunlar...

Sultanahmet Meydanı gibi önemli yerlerin yenileme çalışmalarında planlanan zamanın aşılabileceğini ifade eden yetkililer şu bilgileri verdi: Bu tür çalışmalarda gecikmeler normaldir. Yenileme çalışmaları devam ederken sürekli Anıtlar Kuruluna bilgi verilir. Yeni bir proje çizilir bu yüzden de zaman uzayabilir. Çalışmalara ara verilmeyecek. Uzman teknik kadro denetiminde yapılan zemin yenileme işlemi deneyimli kişiler tarafından yapılıyor. Yılın her ayında turistlerin uğrak mekanları arasında ilk sırada yer alan Sultanahmet Meydanı zemini için Osmanlı tarzı granit taşlar tercih edildi. Anıtlar Kurulunun da onayladığı taşlar tamburlanmış Osmanlı Granit taşları olarak tanımlanıyor. Çevrelerinde bant şeklinde Osmanlı Diyabaz taşları ile çevrili olan taşların doğal rengi gri olduğu için zemin gri renkli taşlarla döşeniyor. İstanbul 2010 Kültür Ajansı, İBB ve Fatih Belediyesi tarafından yürütülen çalışmanın maliyeti ise 7 milyon TL olarak açıklandı.
Star


Geri Dön