29 / 03 / 2024

Sultanahmet'teki adliye binasının akıbeti belirsiz!

Sultanahmet'teki adliye binasının akıbeti belirsiz!

Yeni adli yılın açılışı, İstanbul Adliyesi'ne 56 yıl ev sahipliği yapan Sultanahmet'teki eski binada gerçekleştirildi. Adliye personeli, emektar binaya 'Son Duruşma Balosu'yla veda etti. Peki eski adliyeye ne olacak Müze olma ihtimali yüksek



çağlayan'da inşa edilen Avrupa'nın en büyük Adliye Sarayı'nın tamamlanmasının ardından boşaltılan Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde önceki gece 'Son Duruşma Balosu' gerçekleştirildi. Adliye personeli, hem İstanbul Adliyesi'ne tam 56 yıl ev sahipliği yapan binaya veda etti, hem de yeni adli yıhn açılışını kutladı. Kokteyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan çolakkadı, bazı hakim ve savcılar ve avukatlar da katıldı.

SAYGI DURUşžU

Kokteyle katılanlar, canlı müzik eşliğinde eğlendi. Hukukçuların buluşmasının, emektar Sultanahmet Adliyesi'ne bir veda töreni ve bir saygı duruşu niteliği taşıdığı belirtildi. Adliye çalışanları, son kez geldikleri binada, 'Elveda' pankartının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi, duygusal anlar yaşandı.

Peki 1951'de inşasına başlanan, projesini dönemin ünlü mimarlarından Sedad Hakkı Eeldem ile Ord. Prof. Emin Halid Onat'ın yaptığı ve 1955 yılından bu yana İstanbul Adliyesi'ne ev sahipliği yapan Sultanahmet'teki eski binaya ne olacak

Binanın boşaltılmasının ardından herkes bu | soruyu soruyor ama binanın akıbeti henüz belirsiz. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, daha önce yaptığı açıklamalarda adliyenin şehir müzesine dönüştürülme ihtimali olduğunu söylemişti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise, 'Altında arkeolojik kazı yapacağız' açıklamasını yapmıştı. Zira binanın bulunduğu alanda, Bizans dönemine ait kalıntıların bulunduğu biliniyor. Eski binaya ne olacağı net olmamakla birlikte, müze olma ihtimali yüksek görülüyor. Ancak binanın kaderini Adalet Bakanlığı belirleyecek.

Hayati Arıgan / HABERTÜRK


Geri Dön