24 / 04 / 2024

Sur'daki 595 tescilli yapının 89’u yıkıldı!

Sur'daki 595 tescilli yapının 89’u yıkıldı!

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Sur’un bazı mahallelerindeki yıkım ve yeniden inşa ile ilgili teknik hataları içeren raporu açıklandı. Sur raporunda 595 tescilli yapıdan 89’unun tamamen yıkıldığı, 48 yapının da hasarlı olduğu tespit edildi.



Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi tarafından Sur’un bazı mahallelerindeki yıkım ve yeniden inşa ile ilgili teknik hataları içeren rapor açıklandı. 


Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, Sur’un 6 mahallesinde ağır tahribatlar oluştuğu,  tescilli ve tescil değeri taşıyan yapıların zarar gördüğü bilgisini aktardı.


Sur’daki yıkım yıkım politikasının koca bir kenti yaşanmaz hale getirdiğini belirten Aydın, “Toplumun tarihsel, kültürel mirası ortadan kaldırılmıştır. Bu durum bütün çıplaklığıyla ortadayken iktidar kanadından Sur’a ilişkin yapılan açıklamalar gerçeklikten uzak, hiçbir teknik bilgi içermeyen tarihi-kültürel mirası korumaya dair en ufak bir kaygı ifadesi içermeyen gerçek dışı açıklamalardır” şeklinde konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yaptığı açıklamada Sur’da tescilli yapıların yüzde 5 ila 7’sinin çatışmalardan kaynaklı hasar gördüğünü vurgulayan Aydın, şu ifadeleri kullandı “SAMER’in yaptığı açıklamada aktarılan yüzde 5-7 üzerine eklenen yüzde 25’lik dilim bize göstermektedir ki, Sur’daki tahribat esas olarak yürütülen yıkım politikalarının bir sonucudur. Yine daha önce yetkililer tarafında yapılan açıklamalarda belirtilen ‘Sur’u tarihi dokusuna uygun yapıyoruz’ ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır. Sur’da  TOKİ  eliyle inşa edilen ‘Diyarbakır evleri’ni sadece basına yansıyan görüntüler üzerinden incelediğimde bile birçok yanlış göze çarpmaktadır. Esasen inşa edilen bu yapılar betonarmedir.”


Aydın, yakın dönemde Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) hazırladığı Sur raporunda 595 tescilli yapıdan 89’unun tamamen yıkıldığını, 48 yapının da hasarlı olduğu tespiti yaptığını ifade etti. Aydın, toplamda 173 tescilli yapının hasarlı veya yıkılmış olduğunu belirtti.


Aydın, Suriçi Bölgesi’nde “Kentsel Sit Alanı” tescil değeri verilen sokak dokusu ve revize edilen Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KAİP) ortadan kaldırıldığını söyledi.



Yenigün


Geri Dön