29 / 03 / 2024

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ev sahipliğinde ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliğin önemi ve aciliyeti tartışıldı. Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı



Sürdürülebilirlik alanındaki fırsatları daha güçlü bir şekilde vurgulamak hedefiyle düğmeye basan  yapı sektörü, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ev sahipliğinde, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle “Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’22"nde buluştu ve sürdürülebilirlik tartışıldı.

Swissôtel The Bosphorus-İstanbul'da düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’22'de bu yıl "Sıfırın İnşası" ana tema şeklinde belirlendi. 40’a yakın konuşmacı, dünya gündemini kapsayan 5 özel konu, 100’e yakın kurum ve kuruluşun yanı sıra 650 civarında katılımcının olduğu zirvede, "Binaların geleceği, sürdürülebilir finansman, karbonsuzlaştırma hedefleri ve döngüsel ekonomi" gibi konu başlıkları masaya yatırıldı.

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Zirve'nin açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, ulusal yeşil bina sertifikası olan YeS-TR ve sürdürülebilirlik kavramları ile ilgili konuştu. Yeşil bina uygulamalarının enerji verimliliği ve çevrenin korunması açısından son derece önemli bir hamle olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Suver, Türkiye'nin kendi yeşil bina kriterlerini belirlediği YeS-TR sertifikasına ilişkin de önemli bilgiler verdi. 

Yeşil binaların değerlendirilmesi, derecelendirilmesi ve sürdürülebilirliğin tasdikini sağlayan yerli ve milli bir uygulama olan Yeşil sertifika (YeS-TR) sistemini kullanıma hazır hale getirdiklerine dikkat çeken Suver, bu sistemle bir binanın tasarımından kullanımına kadar geçen bütün süreçleri çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirdiklerinin altını çizdi. 

Suver, çevreye daha az zarar veren, enerjiyi en verimli şekilde kullanan, atığını değerlendiren, yeşil alan ve sosyal donatısı bulunan, üst seviye ses yalıtımına sahip, ulaşım planlaması olan bina ve yerleşim alanlarının hazırlanmasını amaçladıklarını vurguladı.

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor! 

Enerji tüketiminin en büyük kaynağının binalar olduğuna dikkat çeken ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, 7 milyon konutun kentsel dönüşümünün sürdürülebilir kriterlere uygun olarak yapılması halinde uzun vadede 500 ila 800 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu sağlanabileceğinin de altını çizdi. Kılıç, konuyla ilgili olarak "ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, binaların sürdürülebilir olması enerjide yüzde 24 ila 50 tasarruf sağlıyor. Bu yılın İlk 6 ayında 48 milyar dolarlık dövizi enerjj için harcadığımızı düşünürsek bu rakamların ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor" açıklamasında bulundu ve sürdürülebilir binaların atık konusunda yüzde 70, su kullanımında ise üçte bire varan oranda tasarruf sağladığını belirtti. 

"Kriterleri binalarımıza yerleştirmezsek tasarrufa geçemeyiz. Bunu azaltamayız" diyen Sami Kılıç, bunun azalmaması durumunda da daha ciddi iklim krizleriyle karşılaşılabileceğini belirtti. Sürdürülebilirlik konusunun artık gönüllülük esasından çıktığını ve bir zorunluluk haline geldiğini belirten Kılıç, "Kamu, özel sektör, STK’lar, üniversiteler, toplum hepsi birlikte bu konunun içine girmesi lazım" şeklinde konuştu. 


Geri Dön