29 / 03 / 2024

Suriye İdlib'te yer altı hastanesi inşa edildi!

Suriye İdlib'te yer altı hastanesi inşa edildi!

Suriye İdlib'te iki adet yer altı hastanesi inşa edildi. Hastanenin yapımında bombalardan korunması için iki kat beton kullanıldı.



Suriye'ye ait savaş uçakları, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içindeki sivil yerleşim bölgelerine her gün bombalar atıyor. Toplam 4 milyon sivilin yaşadığı bölgede okullar, hastaneler ve evler hedef alınıyor. Sabah'ta yer alan habere göre, son bir ayda 200'e yakın kişi hayatını kaybetti. 250 bin sivil de evlerinden taşınmak zorunda kaldı.

Yar altı hastanesi

İdlib'deki yer altı hastanesi, iş makineleri ve kazma küreklerle oyularak yaklaşık bir yılda inşa edildi. 2.5 yıldır hizmet veren hastanenin yapımında bombalardan korunması için iki kat beton kullanıldı. Havalandırma sistemi ve acil çıkış kapısı mevcut olan hastanede, ayda ortalama 6 bin hasta hizmet veriliyor. Hastanenin müdürü ve aynı zamanda mühendisi olan Ömer Hullak, 'Önceki hastanemiz 8 kez rejim güçlerince vuruldu. Biz de kurtuluşu şehirden uzakta, yerin altında bir hastane inşa etmekte bulduk. Hastanemizde 5 doktor, 15 hemşire, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Acil Servis, 3 ameliyat odası, yoğun bakım odaları, dahiliye servisi, hasta odaları ve 2 adet röntgen cihazımız var' diye konuştu. 

İkinci yer altı hastanesi bir kamu binasının -3'üncü katında bulunuyor. Binanın dış kısmı çok kötü bir halde olsada beton bloklarla güçlendirilmiş gizli bir geçitten yerin altına inildiğinde karşınıza devasa bir hastane çıkıyor. Hastanenin içerisinde bir çocuk oyun parkı bile bulunuyor. Başkehim Nafi Zahra, 'Astım hastalarımız var. Temiz hava ve güneş görmememiz en büyük sorunumuz. İlaç ve ekipman sıkıntımız var. Türkiye çok destek veriyor. Herkesin desteğine ihtiyacımız var' dedi.

50 aile tek tünelde yaşıyor

Bazı tünellerde elektrik şebekesi ve internet bulunuyor. Zaite Köyü sakinleri, herkesin birlikte saklanabileceği 70 metre uzunluğunda 3 odalı bir tünel kazdı. Köy sakinlerinden bire '50 aile için tünel kazdık. Köyümüz son 1 ayda 10'dan fazla vuruldu. Gidecek bir yerimiz yok' şeklinde konuştu. 

Evinin altında iki ay boyunca kazma kürekle tünel kazan Ebu İslam da iki yıldır her gece ailesiyle birlikte tünelde uyuyor. Yaz-kış tünelde yaşayan Ebu İslam, 'Burası yukarıdan daha güvenli. Bize yeryüzünde yaşama şansı vermedikleri için bu tüneli kazdım' diye konuştu.

Türkiye'den destek

Türkiye, İdlip'deki sivillere yardım etmeye devam ediyor. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bir yandan sınıra yakın noktada çadır ve temel ihtiyaçları karşılıyor. Diğer yandan da bombardımana rağmen evlerini terk etmeyen sivillere yardım ulaştırıyor. 

TDV İdlib sorumlusu İsmail Yiğit, 'Son saldırıların ardından İdlib'de 250 bin kişi yerinden oldu. İnsanlık dramının önüne geçebilmek için cephe hattında sığınaklarda yaşayan sivillere de yardımları ulaştırmaya devam ediyoruz' dedi.

 


Geri Dön