29 / 03 / 2024

Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nin restorasyonu tamamlandı!

 Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nin restorasyonu tamamlandı!

Restorasyonu tamamlanan ve çan kulesi yeniden yapılan Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde ilk ayin yapıldı



     Ortadoğu'daki en büyük Ermeni kilisesi olarak tanımlanan Surp Gragos Ermeni Kilisesi, yeniden kurulan kulesine dün çan yerleştirilmesinin ardından Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan'ın yönettiği ilk ayinle ibadete açıldı. 

     Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişinin katıldığı ayinde, tütsüler yakılarak ilahi ve dualar okundu, mum yakılarak dua edildi. Ayinde ayrıca İstanbul'dan gelen 40 kişilik Ermeni Kilisesi Korosu da ilahiler seslendirdi, İncil'den pasajlar okudu. 

     Ateşyan, yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 yıl aradan sonra kiliselerinde çan sesi duymaktan mutlu olduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. 

     Barış ve kardeşlik için dua eden Ateşyan, şunları söyledi: 

     ''Tanrının huzurunda bulunduğumuz bu anda tüm dün dünyada çatışmaların son bulması için dua ediyoruz. Yüreklerde barış ve sevgi tohumlarının yeşermesinin ve yeşeren güzelliklerin, dünyamızın şerri yenmesini diliyoruz. Özellikle ülkemizdeki tüm insanların bir an önce huzura kavuşmasını, her dine, dile, ırka inanca mensup insanların kardeşçe birlikte yaşamalarını diliyoruz. Ölüm oruçlarının bir an önce sona ermesi için herkesin kendi üstüne düşen görevi yerine getirmesini insanlık ve tanrı adına diliyoruz. Birlikte kalkınmak, birlikte hayır işlemek ve birlikte mutlu olmak için hepimize gayret bahşetmesi için tanrıya yakarıyoruz.'' 

     Diyarbakır Surp Gragos Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Gafur Turkay, gazetecilere yaptığı açıklamada, kilisede Ermeni cemaatince son 3 yıldır onarım ve restorasyon yapıldığını ifade etti. 

     Diyarbakır'a muhteşem bir eser kazandırıldığını belirten Turkay,''Diyarbakır esnafına, turizmine ve ekonomisine bir katkıdır. Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Çünkü 97 yıl sonra Diyarbakır'da çan sesi duyuldu'' dedi. 

     Ayinin ardından katılımcılar kilisenin bahçesinde eski günleri yad etti. Hediyelik eşya stantları ile ''Kültürel Çeşitlilik'' konulu fotoğraf sergisi de kilise bahçesinde izlenime sunuldu. 

AA


Geri Dön