25 / 04 / 2024

Suruç Sulama Tüneli 9 Mart'ta Başbakan Erdoğan tarafından açılacak!

Suruç Sulama Tüneli 9 Mart'ta Başbakan Erdoğan tarafından açılacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mart Pazar günü Şanlıurfa'da Türkiye'nin en büyük sulama tüneli olan Suruç’u açacak. 17 kilometre 185 metre uzunluğu bulunan Suruç Tüneli, aynı zamanda dünyanın da sayılı projelerinden biri...





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mart Pazar günü Şanlıurfa'da Türkiye'nin en büyük sulama tüneli olan Suruç’u açacak. 


HÜKÜMETİN "çılgın projeleri" birer birer hizmete giriyor. Marmaray'dan Haliç Metro Köprüsü'ne, Malazgirt 1071 Bulvarı'ndan Batıkent-Sincan Metro Hattı'na kadar dev projelerin ardından iki tarihi proje daha tamamlandı. 


Şanlıurfa'da pazar günü, dünyanın 5'inci, Türkiye'nin de en uzun su tüneli olan "Suruç" GAP'taki topraklara can verecek. Ankara'da ise pazartesi günü Kızılay-Çayyolu Metro Hattı'nın açılışı planlanıyor. Açılışları ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. 


DÜNYANIN 5. UZUN TÜNELİ 

Pazar günü Şanlıurfa'ya gidecek olan Erdoğan, Suruç Sulama Tüneli'nin de açılışını yapacak. 17 kilometre 185 metre uzunluğu bulunan ve debisinin birçok nehirden bile derin olduğu belirtilen Suruç Tüneli, aynı zamanda dünyanın da sayılı projelerinden biri. Türkiye'nin en uzun sulama tüneli olan Suruç, dünyanın da 5'inci uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Yapımına 2010 yılında başlanan tünel, Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su aktaracak. Bu sayede 95 bin hektar kurak tarım arazisi sulanacak. 


YILDA 270 MİLYON TL KATKI 

Bu proje sayesinde Suruç Ovası, bölge insanına da yeni iş ve istihdam imkanı sağlayacak. Verilen bilgilere göre, proje ile bölgedeki 200 bin kişiye doğrudan iş verilmiş olacak. Projenin ekonomiye sağlayacağı ek katkı ise yılda 270 milyon TL'yi bulacak. Tünel sayesinde çok sayıda köy de suya kavuşmuş olacak. Tünelde kullanılan teknoloji sayesinde zamandan ve maliyetten kar edilirken, dev proje üç yılda bitirilmiş oldu. 



Akşam


Geri Dön