25 / 04 / 2024

Süryaniler Mardin'de evlerini yeniden inşa ediyor! 

Süryaniler Mardin'de evlerini yeniden inşa ediyor! 

Yıllar önce köylerinden göç ederek Avrupa'ya yerleşen Süryaniler, köylerine geri dönüyor. 1970'li yıllarda pek çok Süryani ailenin yaşadığı Midyat’ın Bethkustan Köyü’ne geri dönen 15 Süryani aile eskiyen evlerini yeniden inşa ettiler.



Geçmiş yıllarda çeşitli sebeplerle Avrupa ülkelerine  göç eden Süryaniler, terk ettikleri köylerine geri dönmeye başladı. Önceden  Midyat’ın Bethkustan Köyü’de yaşayan 15 Süryani aile buraya geri dönerek eski evlerini yeniden inşa ettiler. 

Sputniknews'de yer alan habere göre; köylerini terk eden bazı Süryaniler, yıllar sonra yaşadıkları topraklara geri döndüler. Geri dönen ailer eskiyen ya da yıkılan evlerini yeniden inşa ettiler. Arazilerine yeniden kavuşan aileler, “İmkan sağlanırsa çok aile geri döner” açıklamasını yaptılar. 

Türkiye topraklarında az bir sayıyı temsil eden Süryani köylerinden en çok bilineni olan Mardin’in Midyat İlçesi’ne bağlı Bethkustan (Alagöz) Köyü’nden göç eden Süryaniler, eski evlerini yeniden yapmak için geri döndüler. 1970'li yılllarda topraklarını terk eden süryani aileler genellikle Avrupa'nın Almanya ve İsveç gibi ülkelerine yerleşti. Bethkustan Köyü, Süryani tarihinin önemli figürlerinden biri olan ve 7. yüzyılda yaşadığı düşünülen Süryani Patriği Mor Gabriel'in doğduğu köy olarak biliniyor.  

1965 yılında Bethkustan Köyü’nde 130 aile bulunuyordu. Yaşanan göçün ardından köyde bulunan ev sayısı 15'e düştü. 15 ailenin geri dönerek yeniden yaşamaya başladığı köyde şu an 150 Süryani yaşıyor.
 


Geri Dön