28 / 03 / 2024

Suşehri'ne yeni afet konut merkezi kurulacak!

Suşehri'ne yeni afet konut merkezi kurulacak!

Konu hakkında açıklama yapan Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi Suşehri ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının batı kısmındaki 80 dönümlük hazine arazisi üzerine yeni afet konutları merkezinin kurulacağı bildirildi...





Suşehri ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının batı kısmındaki 80 dönümlük hazine arazisi üzerine yeni afet konutları merkezinin kurulacağı bildirildi.


Konu hakkında açıklama yapan Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi ,'Suşehri Toplu Konut İdaresi'nin batı istikametindeki 80 dönüm alan yeni afet konutları merkezi olacak zaten Cevizli ve Taşbayır köylerinin hak edişleri var onları oraya planlayacağız yeni planlamada sıkışık şekilde değil bahçe nizamlı 2 katlı konutlar olacak. Yeni afet konutları merkezini bölgeye alıyoruz. Taşbayır ve Cevizli afet konutları yerleşim yerleri için merkezi yer TOKİ'nin batısındaki 80 dönümlük arazi olacak. Hazine arazisi üzerine yapılacak yeni afet konut merkezi belediye meclisinden geçti maliyeden değer tespitleri de yapıldı proje çalışmalarına başlayacağız. Proje çok sıkışık ve çok katlı olmayacak bahçeli nizam olacak insanları köyden getirdiğimiz için en azından yaşamlarını, kültürlerini sürdürebilecek bir alan olacak ahır yapabilirler, küçük bir bahçe kurabilirler daha önce denendi ama mevcut proje tek tip 3 katlı bitişik nizamlı projeler.'dedi.


Perçi, 'Vatandaşlar köylerini terk etmiyorlar Afete maruz yaklaşık 21 köy var hiç birinin tamamının boşaltılma kaydı yok. Yer yer kısmi olduğu için bizim köyleri kapatma gibi bir durumumuz söz konusu değildir. Suşehri afete maruz bir bölge bunu kabul etmek lazım, heyelan, toprak kayması riskinin olduğu bölge bide deprem bölgesi bu hakikati kabul etmemiz lazım. Bir kilometre ilerisi veya gerisi daha az etkilenir diye bir kaide yok. Zemin etüdü raporları ciddi ve sağlıklı bir şekilde yapılacak çok katlı binalardan kaçınılacak. 5 kat çok tercih etmiyoruz ama bundan sonra 5 kattan fazla binalara ruhsat verilmez belki ilerleyen zamanlarda kentsel dönüşüm düşünülebilir. Hazine arazisi yeni kurum yapacağımız yer merkezde bulamadığımızdan yeşil alanda olmadığı için mevcut yerleşimimizin çok sağlıklı olmadığı iyi şehirleşmeye uygun olmadığı görüldü zamanla planlanacak.'şeklinde konuştu.


Suşehri merkezi büyüyor nüfus merkezde artıyor dolayısıyla Suşehri yayılmak zorunda diyen Perçi; ' Suşehri'ne 15 bin nüfuslu bir yer diye bakmamak lazım. Suşehri büyüdükçe insanların yaşam şekli değişiyor, insanlar artık bir evle idare etmiyor birkaç evi oluyor kiralık evlere de ihtiyaç var Suşehri'ne dışarıdan insanlar geliyor, memurlar geliyor. İnsanlar artık geleneksel aile yapısından çıktı bu yüzden Suşehri'nin artık daha fazla konuta ihtiyacı var. Eski konutların zamanla dönüşme tarihi olması lazım şehrin yayılması gerekiyor onun için ilçemizde yeni başlatılan bulvar çalışması önemli. Şu bir gerçek ki köyden şehrimize doğru bir akım var köylerde yüzde dört oranında nüfus azalırken ilçe merkezinde yüzde dört oranında nüfus artışı görülüyor. Herkes şunu bilmeli ki Suşehri nüfus kaybetmiyor ama Sivas kaybediyor. Sivas'ın şuandaki nüfusu 623 binden bu yıl 618 bin'e düştü. 2023 yılında 578 bine düşecek ama bizim öngörümüze göre Suşehri nüfus kaybetmeyecek bu bizim göreceli olarak Sivas'ta büyüdüğümüzü gösterir. Eğer planlamalarımız sağlıklı bir şekilde yürürse Suşehri'nin nüfusu 2023'de 30 bin rakamına ulaşabilir. Bu Suşehri için bir hayal değil şuan ki konjektör onu gerektiriyor etraftaki çözülme ve kırsaldaki kaçış devam ederse göç almaya aday bir ilçe konumundayız bu doğrultuda coğrafi avantajımızı kullanacağız.'ifadelerini kullandı.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön