28 / 03 / 2024

Sütlüce'deki imar değişiklikleri meclis gündeminde!

Sütlüce'deki imar değişiklikleri meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Sütlüce'de Karaağaç Bektaşi Dergahı'nın üzerinde bulunduğu parsele yönelik imar değişikliklerine ilişkin soru önergesi hazırladı..



Sütlüce deki imar değişiklikleri meclis gündeminde!


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Sütlüce'de Karaağaç Bektaşi Dergahı'nın üzerinde bulunduğu parsele yönelik imar değişikliklerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Tanal önergesinde "Bilindiği Üzere İstanbul Sütlüce’de 3257 ada, 1 ve 2 parselde bulunan ve tarihsel geçmişi II. Beyazıt dönemine dayanan Karaağaç Dergâhı, İstanbul’daki dergâhlar içerisinde en kıdemlisidir. Tekke-i Aliye unvanını taşıyan Karaağaç Dergâhında, Hacı Bektaş Dergâhından atanan postnişin oturur ve diğer dergâhlara postnişinleri görevlendirir. Ayrıca bu dergâh, Kültür ve Turizm Bakanlığının İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 02.05.2007 tarih ve 1015 sayılı kararıyla kültür varlığı olarak tescil edilmiştir."dedi.


2004 yılında, söz konusu parsellerin, adı geçen dergâhın varlığı hiç dikkate alınmadan sosyal tesis, ticaret ve katlı otopark alanı ilan edildiğini, Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakffmn girişimleri ile planların mahkemeye taşındığını ve mahkeme süreci sonucunda iptal edildiğini söyleyen Tanal, "2006 yılında bölgenin planı değiştirilerek “özel proje alanı" ilan edilmiş, 3257 adanın mülkiyeti önce Hazine tarafından Beyoğlu Belediyesi’ne devredilmiş daha sonra imar planında yapılan değişiklik ile 2 parsele ayrılmış ve İBB iştiraki olan KİPTAŞ’a verilmiştir. Parselin birine Hilton Oteli, diğerine AKP İstanbul İl Başkanlığı Binası yapılmış Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı, bu plan değişikliğinin iptali için de idare mahkemesine başvurmuştur ve 2012 yılında plan tekrar iptal edilmiştir. Ancak 2013 yılında İBB 1 No'lu parseli plan onama sınırı dışına çıkararak yeni bir plan değişikliği daha yapmış Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı’nın plana itiraz etmesine rağmen bu itiraz İBB tarafından reddedilmiştir. İtirazı reddeden komisyon raporu 14 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme alınmış ancak Danıştay’ın alanın plansız kaldığı yönünde kararı olmasına karşın itirazı reddeden komisyon raporu oyçokluğu ile Belediye Meclisi’nden geçmiştir. Vakıf, son planın da iptal edilmesi için İdare Mahkemesine başvurmuştur."dedi.


Tanal "Sütlüce'deki Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul il Başkanlığı Binası, Karaağaç Bektaşi Dergahı'nın arazisine ve tarihi mezarlıklarının üstüne yapıldığından, ibadet için dergaha gelenler önce AKP il Binası’nın bahçesine girmekte, güvenlik kontrolünden geçerek il binası bahçesinin arka kapısından çıkıp Cem Evi’ne ulaşmaktadırlar, imar planlarında yapılan değişiklikler nedeniyle ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen Alevi yurttaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadır. 3 Aralık 2014'te Alevi kurum temsilcileri ile Hükümet yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmede bu sorunlar dile getirilmiş, çözüleceğine dair söz verilmesine rağmen bugüne kadar hiçbir girişimde bulunulmamıştır." diyerek 5 soru sordu.


Tanal'ın soruları

1- Geçmişten bu yana üzerinde Karaağaç Bektaşi Dergâhı bulunan ve dergaha ait olduğu savunulan parseller üzerinde hangi gerekçelerle imar değişikliği yapılmıştır?


2- Yapılan değişiklikler mahkeme tarafından birçok kez iptal edilmiş olmasına rağmen neden ısrarla plan değişikliğine gidilmiş ve mahkeme kararları yok sayılmıştır?


3- Yapılan imar değişiklikleri sonrasında İstanbul Sütlüce’de bulunan 3257 ada 1 ve 2 parseller en son kimlere ne şekilde devredilmiştir?


4- AKP İstanbul İl binasının söz konusu dergahın arazisinin üzerine yapılması ve Alevi yurttaşlarımızın ibadetlerinin engellenmesi, her fırsatta dini dilinden düşürmeyen Hükümetinizin söylemleri ile uyumlu mudur?


5- Ülkemizde güvenlik kontrolünden geçildikten sonra ibadetlerin gerçekleştirildiği başka ibadethaneler de var mıdır?





Geri Dön