29 / 03 / 2024

Sütte yeni zam yolda! Süt tozu ihracatına sınırlama

Sütte yeni zam yolda! Süt tozu ihracatına sınırlama

Artan girdi maliyetleri ve yetersiz devlet desteği nedeniyle süt üreticileri zor günler yaşarken süt tozu ihracatına 2022 yılı sonuna kadar kısıtlama getirildi. Kısıtlamaya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanırken, üretici çiğ sütün satış fiyatına da zam bekliyor.



Süt sektöründe maliyet ve fiyat tartışmaları devam ederken, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yağlı ve yağsız süt tozu ihracatına 2022 yılı sonuna kadar kısıtlama kararı alındı.

Tarım Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen kararda, "Önümüzdeki dönemde çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliğin ve arz güvenliğinin sağlanması ve üretici fiyatlarında istikrarın korunması amacıyla, 0402 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) başlığı altında yer alan yağlı ve yağsız süt tozu ihracatının 31 Aralık 2022 tarihine kadar kısıtlanması uygun görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

SÜTTE YENİ ZAM YOLDA

Öte yandan enerji, yem ve mazota peş peşe gelen zamlar ile kur artışı temel gıda ürünleri et ve sütte yeni zamların da kapısını aralamış durumda. Önümüzdeki 1.5 ay içinde et ve süt ürünlerine en az yüzde 30 ya da yüzde 35 zam geleceği duyurulmuştu.

Şu anda çiğ sütte tavsiye satış fiyatı litre başına 7.50 lira. Üreticinin eline ise kesintilerden sonra 7 lira geçiyor. Üreticilere göre bu fiyat en az 10 Türk Lirası olmalı. Maliyet artışları nedeniyle birçok çiftçi sektörü bıraktı. Yemin kilogram fiyatı 7.60 Türk Lirasını aştı. Son 1.5 yılda başta anaç hayvanlar olmak üzere 1 milyonu aşkın büyükbaş hayvanın beslenemedi ve bakılamadığı için kesildiği tahmin ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön