26 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan bankalara sınırlama getirecek yeni adım

 Merkez Bankası'ndan bankalara sınırlama getirecek yeni adım

Geçen ay ticari kredilere tavan faiz uygulaması getiren Merkez Bankası şimdi de kısa vadeli ticari kredilerin maliyetini yükselten bankalara başka bir sınırlama getirmeye hazırlanıyor.



Merkez Bankası, bankaların ticari kredi faiz üst sınırını aşmak için yükselttikleri komisyona da sınırlama getirecek. Merkez Bankası aylık yüzde 1,1 kredi kullanım komisyonlarının sınırlandırılması için harekete geçti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre bankaların kullandırdıkları ticari kredilerden aldıkları yüksek komisyonlara sınır getirilecek. Ekonomi yönetimi, ticari kredi maliyetlerinin Merkez Bankası’nın politika faizine yaklaşabilmesi için bankaların kullandırdıkları ticari kredilerden aldığı yüksek komisyon ücretlerinin önün geçmeyi hedefliyor. Yapılacak yeni düzenlemelerle Merkez Bankası’nın daha önce uygulamaya aldığı “ticari kredilerde faiz tavanı” uygulamasının etkinliğinin artırılması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme sonrasında, bankacılık sektöründe ticari kredi faizlerinde düşüş kaydedilmiş, kredi faizleri yüzde 30'lardan yüzde 21'lere gerilemişti. Bu gelişmeler karşısında ticari kredilerde vadelerin kısaldığı görülürken bankalar ise bu kısa vadeli kredilere yüksek komisyon oranları uygulayarak karlılıklarını artırırken kredi maliyetlerini de Merkez Bankası'nın getirdiği düzenlemenin öncesine çekmeye çalışıyordu. Düşen kredi faizleri ile kendi risk maliyetleri arasında denge kurmak isteyen bankalar kullanılan kredinin yüzde 1,1'i oranında kredi kullandırma ücreti alıyordu. Bu şekilde kredi faizi düşse bile kullanıcı açısından da kredinin maliyeti yükselmiş oluyordu. Getirilecek uygulama ile bankaların bu çıkış kapısı da kapatılmış olacak. 
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön