24 / 04 / 2024

Suyabatmaz Demirel'in tasarladığı G Yoo'nun inşaatı devam ediyor!

Suyabatmaz Demirel'in tasarladığı G Yoo'nun inşaatı devam ediyor!

Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından Mar Yapı için tasarlanan ve Güneşli’de hayata geçirilecek olan G Yoo projesinin inşaatı devam ediyor. Proje, cepheyi ve gün ışığını maksimize etmek amacıyla üçgen prizmalar halinde tasarlandı.



Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından Mar Yapı için tasarlanan G Yoo projesinin Güneşli’deki inşaatı hızla yol almaya devam ediyor. Konut bloklarını, cepheyi ve gün ışığını maksimize etmek amacıyla üçgen plan şemasındaki iki prizmatik kule halinde tasarlayan Mimar Arif Suyabatmaz ve Mimar Hakan Demirel, arsanın batısından geçen Basın Ekspres Yolu’nun mevcut trafik yoğunluğunu, Taş Ocağı Caddesi’nin gelecekteki olası trafik yoğunluğunu ve doğal aydınlatmanın efektif kullanılması kaygısını biçim kararlarına doğrudan etki eden etmenler olarak ele almışlar.


Yapıların tasarımında arsaya konumlanacak tek bir prizma söz edilen problemleri çözemeyeceği için diagonal bir kesimle iki parçaya ayrılmış üçgen plan şemasında iki kule tasarlayan mimarlar, yapı parçalarını arsanın karşıt sınırlarına dayandırarak iki yoldan da iyi bir şekilde algılanmasını sağlamışlar. Böylece yol taraflarına dayanan köşeler sayesinde gürültüden etkilenen mekanları minimuma indirgemişler. Mekan çözümleri olarak birbirlerinden farklı olan iki alt parçadan birinin çekirdek ve şaftları hipotenüs kenarına dayanarak kuzeye yönelirken, diğer parça uzun kenarına dayanarak kuzeye baktırılmış. Böylece doğal ışık olabildiğince efektif kullanılarak pasif iklimlendirmeye yardımcı olunmuş.


Üçgen plan şeması başta bir problem olarak algılanabilmesine rağmen, tasarımda bir avantaja dönüştürülerek, daha yaşanabilir mekanlar yaratmak için kullanılmış. Bu formal seçim sayesinde konutlarda cephe ve gün ışığı maksimize edilirken bu bölgede yaşayan kullanıcı profiline uygun olarak tasarlanan küçük daireler için çok avantajlı bir iç mekan düzeni elde edilmiş.


Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın cephelere yaptığı mimari dokunuşlar sayesinde iki farklı bina olarak değil, bir bütün olarak algılanan G Yoo blokları, altlarına aldıkları sosyal ve ticari donatılar ile kamusal alanlar sayesinde zeminle zengin bir ilişki kurmuş. Bütün ayrışırken oluşan kesim düzlemi zemin kotunda da devam ederek bir yarık oluşturmuş. Arsanın batı ve doğusundaki donatılar yarıktan ışık alacak şekilde konumlanmış.


Projenin önerdiği fonksiyonel süreklilik, mekanların ve cephe boşluklarının modüler organizasyonuyla sağlanmış. Siyah cephe üzerindeki her mekan üç farklı boyutlarda boşluklar içerirken, beyaz cephe ise, tek bir modül içerecek şekilde tasarlanmış. Böylece mekanların cepheyle kurduğu ilişki dolayısıyla, cephede rastgele konumlanmış gibi gözüken fakat altında matematiği olan bir doku oluşturulmuş. Böylece gelecekte planların değişmesi durumunda dahi, cephede benzer bir dokunun oluşabilmesine imkan sağlanmış.


Cephelerin birbirleriye yaptıkları güçlü kontrast ve yapıların konumlandırılma stratejisi sayesinde çok farklı vistalarla kullanıcıya farklı perspektifler sunulan konut bloklarında, bir adım önce görülenle bir sonraki adımda görülen görüntülerin bu denli farklı olması sayesinde sinematografik bir durum elde edilmiş.


2012 yılında Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde (WAF) finalist olma başarısını gösteren Suyabatmaz Demirel Mimarlık tasarımı G Yoo’nun iç mimari projesi Yoo kurucu ortağı ve kreatif direktörü Philippe Starck tarafından hazırlanmıştır.


Suyabatmaz Demirel Mimarlık Hakkında:


İstanbul’da faaliyet gösteren Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisinin temelleri 1995’te Viyana’dan İstanbul’a dönen Mimar Arif Suyabatmaz tarafından atıldı. Viyana’da çeşitli mimarlarla birlikte çalışan Suyabatmaz, Türkiye’ye döndükten sonra önce Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ardından kurucularından biri olduğu Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans programında stüdyo eğitmeni olarak çalışırken bir yandan da projelerini hayata geçirmeye devam etti. 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun olan Hakan Demirel’in New York’taki çalışmalarından sonra Arif Suyabatmaz ile ortak olması ile birlikte ofisin adı 2008 yılında Suyabatmaz Demirel olarak değişti.


Suyabatmaz Demirel’in daha çok konut, ticaret ve ofis fonksiyonlarında yoğunlaşan mimari üretimlerinde tek ailelik konutlardan yüksek katlı rezidanslara, tek bir dükkan biriminden alışveriş kompleksine dek uzanan geniş bir ölçek dağılımı görülür. Titiz malzeme, renk ve detay seçimi ve uygulaması ile ayrışan ofisin yalın ancak zengin mimari dili, konvansiyonel fonksiyonlar için farklı mekansal kurguları geliştirmelerine imkan verir. Suyabatmaz Demirel, her projeye ayrı bir araştırma alanı ve klişelerin sorgulanabileceği bir fırsat olarak yaklaşmakta ve mimari üretimlerini bu çerçevede geliştirmektedir.


Suyabatmaz Demirel’in bir diğer ortağı olan Leyla Tara Suyabatmaz’ın girişimleri ile 2010 yılında yine İstanbul’da kurulan RAMPA Sanat Galerisi nedeniyle çağdaş sanatın üretimi ve sergilenmesi de Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisinin özel ilgi alanına girmektedir.


Cityscape Dubai Awards 2010’da Güneşli Konutları ile Geleceğin Konut Yapıları kategorisinde, Ekopark İstanbul ile Geleceğin Rekreasyon Yapıları kategorisinde ve Güneşli Tower ile Ticari/Karma Yapılar kategorisinde alınan Takdir Ödülleri; MIPIM AR Future Projects Awards 2010’da Güneşli Tower ile alınan Birincilik Ödülü; Cityscape Dubai Awards 2011’de Bodrum Rezidans projesiyle Geleceğin Konutları kategorisinde alınan Takdir Ödülü; 2011 yılında "The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies" ile "The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design" kurumları tarafından Hakan Demirel’e verilen Europe 40 Under 40 Ödülü; International Property Awards 2011’de Güneşli Tower projesiyle alınan Takdir Ödülü, Tao Tower projesiyle alınan Avrupa’nın En İyi Ofis Yapısı Ödülü, Ekopark İstanbul ile alınan Avrupa’nın En İyi Rekreasyon Yapısı Ödülü, Bodrum Rezidans ile alınan Takdir Ödülü ve ODTÜ Ögrenci Merkezi Yarışma Projesiyle alınan Takdir Ödülü; MIPIM AR Future Projects Awards 2012’de Retrofit kategorisinde Halat Fabrikası Loftları projesiyle ve Yüksek Yapılar kategorisinde Tao Tower projesiyle alınan Birincilik Ödülleri; 2013 yılında yine MIPIM AR Future Projects Awards’da Ofis kategorisinde TRI-G projesiyle alınan Birincilik Ödülü ve WAF’ta Süryani Ortodoks Kadim Kilisesi projesiyle alınan Takdir Ödülü; 2014 yılında MIPIM AR Future Projects Awards’da Perakende ve Rekreasyon kategorisinde Sultangazi Pazar Alanı ve Kat Otoparkı Projesi ile alınan Birincilik Ödülü ile 2014 yılında Uluslararası Architecture+Design &CERA Ödülleri’nde Hakan Demirel’e verilen “Altın Genç Mimar” ödülü, Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın bugüne kadar almış olduğu ödüllerden bazılarıdır.



Geri Dön