29 / 03 / 2024

Tahir Akyürek: Alt yapı sorunu çözülecek!

 Tahir Akyürek: Alt yapı sorunu çözülecek!

Akyürek, Konya'nın 31 ilçesinde beldelerden başlayarak alt yapı çalışmalarını hızlandırdıklarını, su ve kanalizasyon sorununu 2,5 yılda çözeceklerini söyledi. 375 adet su deposu sağlığa uygun olmadığı belirtildi.




Konya Büyükşehir Belediye Başkam Tahir Akyürek, ilçe ve beldelerdeki altyapı çalışmalarını Büyükşehir Meclisi'nin Haziran ayı toplantısında değerlendirdi. KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş'ın çalışmalarla ilgili sunum yaptığı toplantıda Başkan Akyürek, altyapı sorununun 2,5 yılda çözüleceğini vurguladı. KOSKİ'nin 2014 yılı yatırım programı hakkında Büyükşehir Meclisi'ne bilgilendirme sunumu yapan Uzbaş, su ve kanalizasyon projelendirme, atık su arıtma tesislerinin durumu, atık su arıtma tesislerini birleştirme projeleri, su depolarının durumu ile yeni su temin edilmesi gereken yerler hakkında bilgi verdi. Uzbaş, çalışmalarının İl Özel İdaresi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen kuyuların depo bağlantıları safhasında da devam ettiğini bildirdi. İlçelerde tespit ettikleri problemlerin genellikle su depolarında görüldüğünü dile getiren Uzbaş, şu bilgileri verdi: 375 adet su deposu sağlığa uygun değil. Bunların gerek içindeki demir yapısı, gerek müdahale amacıyla elden geçmesi gerekiyor. 


Toplam maliyeti 20 milyon gibi bir rakam çıkıyor. Bu sene 50 tanesine girmeyi ve bitirmeyi düşünüyoruz. 2014 projeleri yapılmış ve kanalizasyon ihalesine çıkılacak olan beldelerimizde toplam 228 km planladık. Keşif bedeli yaklaşık 70 milyon gibi bir rakam tutuyor. İller Bankası tarafından projesi yapılan yerleri devralıyor ama revize ediyoruz. 2014-2015-2016 projeksiyonu kanalizasyon yapımı ile ilgili. 

Tahminimiz bu üç yılda kanalizasyona harcamamız gereken su hariç 384 milyon." Bu yıl bakımı yapılacak 50 su deposu sayısının artırılmasını isteyen Başkan Akyürek, şartların zorlanarak, hızlı ve mobil bakım ekipleriyle hızlı bir şekilde temizlik ve bakımının yapılmasını istedi. Başkan Akyürek, "168 beldenin ve köylerin kanalizasyon eksiği, su eksiği kalmayacak. İlçe merkezlerinde de ciddi şebeke eksiği var. En az 100 beldeye yeni proje yapılacak. 50-60 tanesi de revize edilecek. Biz bunların tamamını KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak ele alıyor, yeniden değerlendiriyor, teknik birbimimizle yeniden düzenliyoruz. İlçe merkezlerimizde ciddi sorunlar varsa bunlara değinmemiz lazım. Yalnız ilçe merkezlerinde çok acele ettirmeyin bize. Çünkü girince ilçe merkezinde şebeke değişmesi lazım. Önce kanalizasyonsuz mahalleleri tamamlamaya çalışalım. Islah konusunda aciliyet gerektirmeyen yerlere girersek ilçe merkezlerinde köyler ve beldeler ihmal edilir. Çünkü sonuçta harcayabileceğimiz sınırlı bir kaynak var" dedi. 


Konya Yenigün 


Geri Dön