28 / 03 / 2024

Tahir Tellioğlu: İmar rantı dönüşümü şaha kaldırır!

Tahir Tellioğlu: İmar rantı dönüşümü şaha kaldırır!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İmkon) Başkanı Tahir Tellioğlu, imar rantı gelirinin kentsel dönüşüme büyük fayda katacağını söyledi. Tellioğlu " Gelir kentsel dönüşümü şaha kaldırır " dedi.



İmar planları üzerinde yapılacak değişiklikler sonucu artan değerin yüzde 40'ın kamuya aktarılmasını kapsayan imar rantı gelirinin, kentsel dönüşüme büyük fayda sağlaması bekleniyor. Konuyu değerlendiren Tahir Tellioğlu "Gelir kentsel dönüşümü şaha kaldırır" dedi. 


Kat maliklerinin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'ın kamuya ödenmesini öngören düzenleme ilgili çevreler tarafından kabul görmeye devam ediyor. 


İmardaki haksız kazancı ve kirli ilişkileri engellemek amacıyla yapılan imar rantı düzenlemesini değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, imar artışından elde edilecek gelirlerin kentsel dönüşümü şaha kaldıracağını söyledi. 


Haksız kazancı önleyecek Tahir Tellioğlu açıklamasında "İmar artışı geliri, oluşturulacak bir fona aktarılmalı. Bu fonda biriken paranın yasanın içeriğinde olduğu gibi bir kısmının belediyelere, bir kısmının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aktarılmasıyla kentsel dönüşüm şaha kalkacaktır. Türkiye'de mevcut imar parsellerinin, projelere dönüşümündeki emsal ve değer artışlarının, yenilenen imar çalışmaları sonrasında ortaya çıkan değer artışından kazandan geliri, mevcut yasalar çerçevesinde vergilendirilmek imkansızdır. Özellikle İstanbul ve Ankara'da geçerli olan bu kayıtsız ve haksız kazançların, mevcut vergi düzenlemeleri ile bütçeye aktarılamadığı ve vergi dışı kaldığı bilinmektedir" dedi. 

Star


Geri Dön