25 / 04 / 2024

İmar artışı gelirleri kentsel dönüşümü şaha kaldıracak!

İmar artışı gelirleri kentsel dönüşümü şaha kaldıracak!

İmar artışı geliri fonunda biriken para, yasanın içeriğinde olduğu gibi, bir kısmı Belediyelere, bir kısmı da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılmasıyla, Kentsel dönüşüm şaha kalkacak.



İmkon Genel Başkanı Tahir Tellioğlu imar artışı gelirlerinin kentsel dönüşüme etkisini yazdı. 


İmar artışı geliri, oluşturulacak bir fon’a aktarılmalı. Bu fonda biriken para, yasanın içeriğinde olduğu gibi, bir kısmı Belediyelere, bir kısmı da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılmasıyla, Kentsel dönüşüm şaha kalkacaktır.

Türkiye’de mevcut imar parsellerinin, iş ve konut projelerine dönüşümündeki emsal ve değer artışlarının, yenilenen imar çalışmaları sonrasında ortaya çıkan değer artışından kazanılan geliri, mevcut yasalar çerçevesinde vergilendirilmek imkansızdır. Özellikle İstanbul ve Ankara’da geçerli olan bu kayıtsız ve haksız kazançların, mevcut vergi düzenlemeleri ile bütçeye aktarılamadığı ve vergi dışı kaldığı bilinmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu ve emsal artışlarında doğan imar gelirinden, %40’ından pay alma talebine, olumlu bakıyoruz. Ancak, söz konusu değer artışlarını belirleyecek ölçütler, yoruma açık olmamalıdır. 

İmar artışından doğan gelirin, kent içinde üretilen zenginliğin, eşit miktarda tüm vatandaşların yararına kullanılmasında, fayda görüyoruz. 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) olarak, imar getirisinden oluşacak gelirin, bir fonda toplanması, böylece; Bakanlığın alacağı pay ile Türkiye’nin geleceğini yeniden inşa ettiğimiz Kentsel Dönüşüm projelerini, kira, kredi faizi ve imar bonusu gibi birçok başlıkta, destekleyeceğini, şehrin, çürük yapı stokunu ve varoşlarını dönüştürerek, şehirlerdeki yapı kalitesi ve yaşam standartlarının aradaki uçurumunu kapatacağını ön görmekteyiz.

Bunun da; planlı ve yaşanabilir şehirlerde ve sosyal adalette de, daha adil olacağını, ülkemizin en büyük sorunu olan, Kentsel Dönüşümünde, daha hızlı ve pratik yürütüleceğini ön gördüğümüz ciddi bir destekleyici unsur olarak da görüyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Tahir Tellioğlu

İMKON GENEL BAŞKANI



Geri Dön