20 / 04 / 2024

Tahliye harcı nasıl hesaplanır?

Tahliye harcı nasıl hesaplanır?

Tahliye harcı nasıl hesaplanır?: Tahliye harçları da dahil uygulanan tüm harç oranları her senenin başında Resmi Gazete ile duyuruluyor. Harçlar, o yıla ait yeniden değerleme oranında artırılıyor...



Tahliye harcı nasıl hesaplanır?

Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu harçlar maktu ve nispî harçların asgarî ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılıyor. Peki tahliye harcı nasıl hesaplanır?


Tahliye harçları için de yukarıda belirtilen durum söz konusu. Tahliye harcı da dahil uygulanacak harç oranları her yıl Resmi Gazete'de ilan ediliyor.


Tahliye davaları harcı:

Gayrimenkulün tahliyesi davalarında, yazılı mukavele olsun veya olmasın bir yıllık kira bedeli üzerinden karar ve ilam harcı alınır. 

 

Gayrimenkul veya gemilerin tahliye ve teslimi

Bir gayrimenkulün veya bir geminin tahliye ve teslimine dair olan icra takiplerinde tahsil harcı;bir yıllık kira bedeli, yoksa bu süreye göre takdir edilecek bir bedel üzerinden hesaplanır. 

 

Menkullerin teslimi: 

Bir menkulün teslimine dair olan icra takiplerinde tahsil harcı; menkulün ilamda veya takip talebinde gösterilen değeri, bu yoksa takdir edilecek değer üzerinden hesaplanır. 

 

İcra takiplerinde faiz: 

İcra takiplerinde takipten sonra işliyecek olan faizler, harcın hesabında nazara alınmaz. 

 

Harcın nispeti: 

Yargı harçları (1) sayılı tarifede yazılı nispetler üzerinden alınır. 

 

Davadan feragat, davayı kabul veya sulh: 

Madde 22 – Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa,karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır. 

 

İcra takibinden vazgeçme: 

Her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil 

harcı tam olarak alınır. 

 

Gayrimenkul veya gemilerin tahliye ve tesliminde tahsil harcı nispeti: 

Gayrimenkul veya gemilerin tahliye veya teslimine dair icralarda Tahsil Harcı (1) sayılı tarifede yazılı miktarların yarısı nispetinde alınır. 



Tahliye harcı 2013!
Harçlar Kanunu Genel Tebliği!



Geri Dön