28 / 03 / 2024

Taksim Camii 13 Nisan'da açılacak! Yüzde 95'i bitti!

Taksim Camii 13 Nisan'da açılacak! Yüzde 95'i bitti!

Taksim Camisi inşaatında sona geliniyor. Şerefeler tamamlanıp iskeleler kaldırılınca cami ve minare göründü. Yüzde 95’i biten caminin Ramazan ayına (13 Nisan) yetişeceği açıklandı.



Taksim Meydanı'nda yapımına 17 Şubat 2017'de başlanan ve 43 yıldır hayali kurulan cami inşaatında sona gelindi. Sabah'tan Mustafa Kaya'nın haberine göre; 2019'da kaba inşaatı tamamlanarak ince işçiliğe geçilen caminin pencere camları geçtiğimiz günlerde takıldı. 61 metre yüksekliğindeki 2 minarenin şerefeleri de bitirildi. Mimarlığını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarı Şefik Birkiye ile Selim Dalaman'ın yaptığı ve 2 bin 482 metrekarelik alanda inşaatı süren cami, yüzde 95 oranında tamamlandı. 

HAT KISIMLARI HAZIRLANIYOR

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, inşası süren camide incelemeler yaptı. Caminin, Ramazan ayında ibadete açılacağını, ilk namazın ve teravihin burada kılınacağını belirten Yıldız, "İnşaatın dış cephe çalışması yüzde yüz tamamlandı. İç kısım çalışmaları için hat kısımları hazırlanıyor. Tavan ve kubbenin ince işçilik ve süslemeler yapılacak. Bir ay önce Cumhurbaşkanı ile yapılan ziyaret sonrasında ana kapıdaki kitabenin montajı yapıldı" diye konuştu.

2 BİN 250 KİŞİ NAMAZ KILACAK

Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, caminin kapalı ibadet alanında 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Dış avluda cenaze namazı kılabilecek kişi sayısı ise 2 bin 400. Kadınlar için 465 metrekarenin ayrıldığı projede, 620 kadın bir arada namaz kılabilecek. Caminin açık ibadet alanındaysa 700 kişilik kapasite bulunuyor. Caminin birinci bodrum katında çok amaçlı salon, abdesthane, dijital İslam kütüphanesi ve aşevi yer alıyor. Zemin ve birinci katta ise ibadet alanları, ziyaretçi dinlenme alanları ile vakıf merkezi bulunacak. Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alana sahip yapının 10 bin metrekaresi otopark, 5 bin metrekaresi ise cami, kültür merkezi ve vakıf merkezi yapılacak.

SON ÇALIŞMALAR

TAKSİM Camisi'ne ilişkin mevcut bazı teknik bilgiler şu şekilde:

Zemin kat ve 1. kat namaz alanlarının duvar, kolon ve tavan, kubbe iç yüzeyleri doğal taş kaplama, modüler prekast panellerden yapıldı. Zemin katta prekast ve pencere montaj çalışması ve ana kubbe montajlarına geçildi. Ahşap kaplama, tavan ve duvar kaplamaları imalat hazırlık sürecindeki sahada alt ana taşıyıcı çelik konstrüksiyonları tamamlandı. Zemin kat namaz alanı halı altı tozmaz yüzeyli kaplama betonu yapıldı. Dış cephe kaplama işi komple sona erdi. Otoparklar da tavan boyaları yapıldı, duvar sıvaları yapıldı, otopark taban epoksy yüzey kaplama altı özel yüzeyli beton dökümü bitirildi.

AKM 2021'in ilk yarısında tamamlanacak!


Geri Dön