19 / 04 / 2024

Taksim, kurultay kararına göre elle kazılacak!

Taksim, kurultay kararına göre elle kazılacak!

Taksim'deki tüneli 8 ayda bitirmeyi hedefleyen firmaya şok: Kurultay kararı gereği iş makineleri duracak, inşaat alanı önce elle kazılacak...



Taksim Meydanı Yayalaştırma projesi kapsamında ilk etap olarak Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı Caddesi arasındaki dalış tünelleri için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında uygulamanın müze denetiminde yapılması istendi. 

Türkiye aylardır Taksim Yayalaştırma Projesi'ni konuşuyor. Projeler çizildi, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na sunuldu. Koruma Kurulu Gümüşsuyu Caddesi-Mete Caddesi-Sıraselviler Caddesi için önerilen dalış tünellerini iptal etti. Cumhuriyet-Tarlabaşı Caddesi tüneli ise onaylandı ancak Koruma Kurulu kararındaki bir detayları alt üst etti.

Kurulun 10 Ekim 2012 tarihli kararı doğrultusunda ihaleyi kazanan Kalyon İnşaat yetkilileri İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne davet edildi. İnşaat yetkililerine projeye başlayabilmeleri için müze arkeologlarının alanda el yordamıyla sondaj kazıları yapması gerektiğini, kazılar sonucunda kültür varlığına rastlanıldığı taktirde kazı alanının genişleyeceği ve iş makinesinin girmesine kazı bitene kadar izin verilmeyeceği aktarıldı.


Geri Dön