26 / 04 / 2024

Taksim Topçu Kışlası yeniden bütçede!

Taksim Topçu Kışlası yeniden bütçede!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ( İBB ) hazırladığı 20152019 yıllarını kapsayan Stratejik Plan'da 'Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitiisyon Projesi'nin yer alması tepkilere yol açtı.



Gezi olaylarının yaşanmasına yol açan Taksim Topçu Kışlasfyla ilgili çalışmalar için yeniden projelendirme yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) hazırladığı 20152019 yıllarını kapsayan Stratejik Plan'da 'Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitiisyon Projesi'nin yer alması tepkilere yol açtı. Belediye, projenin tamamlanması için konuyu Performans Esaslı 2015 Yılı Yatırım ve Hizmet Programı'na aldı. Bu kapsamda 12 milyon liralık bütçe öngörüldü. Topçu Kışlası'nın Gezi Parkı'na yeniden yapılmasını öngören yeni proje önümüzdeki yıl hazırlanacak. CHP'li Büyükşehir Mecüs üyesi Tonguç Çoban. "Bu sevdadan artık vazgeçmek gerekir. Tekrar gündeme getirilmemeli." dedi. 

BB Meclisi bütçe oturumlarına Topçu Kışlası tartışmaları damgasını vurdu. 


Geçtiğimiz yıl AK Partinin seçim vaatleri arasında yer alan Topçu Kışlası'nın restitiisyon projesi ile Gezi Parkının imara açılması tartışmaları gündeme gelmişti. 

Buraya AVM yapılacağı, yetkili ağızlar tarafından açıklanmıştı. Taksim'in tek yeşil alanı olan Gezi Parkı'nda gece yarısı ağaçların kesilmesi ile başlayan eylemler ülke geneline yayılmış, 8 sivil 2 polis hayatını kaybetmiş, 8 bin 163 kişi de yaralanmıştı. Mimar Halil Onur tarafından hazırlanan ilk proje, yaşanan olaylar ve Danıştay'ın iptal kararı üzerine hayata geçirilmedi. Ancak İBB. 5 yıllık stratejik planlan içine kışlanın yeniden inşasını aldı. Konu. 2015 Performans Esaslı Programa da dahil edildi. Buna göre yeni proje için 12 milyon liralık bütçe ayrılacak. İBB Meclisi'nde konuyu gündeme getiren CHP'li meclis üyesi Tonguç Çoban, 5 yıllık stratejik planın meclisten oyçokluğuyla geçtiğini söyledi. Gezi Parkı'nın yeşil alan olarak kalması gerektiğine dikkat çeken Çoban şöyle konuştu: "Ağaçların kesilmemesi, buranın yeşil alan olarak kalması talebini hükümet de haklı buldu. Ağaçların kesilmesine verilen tepkinin doğruluğu kabul edildi. Tabii buranın sonradan AVM. kent müzesi yapılacağı söylendi. Ancak birçok çevrenin ortak mutabakatı park olarak kalması idi. Stratejik planda ve performansta yer alan 'Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon-Yeni Projesi' ifadesine göre kışla yeniden yapılacak. Ortak hafızamızda büyük acılarla yer eden böyle bir projenin yeniden gündeme gelmesi son derece haksızdır." Taksim'e Topçu Kışlası yeniden bütçede Hukuk hice sayılıyor Mimar Korhan Gümüş, Gezi olaylarının başından beri parkın boşluk olarak görüldüğünü kaydetti. 


"Vazgeçmeyeceklerini tahmin ediyordum." diyen Gümüş, ortaya konulan tavrı. "Toplumla düello yapan bütün otoriter rejimlerin başına gelen bir davranış biçimi." olarak değerlendirdi. Bu konunun kaşınarak toplumun kutuplaştınldığını vurgulayan Gümüş, şu bilgileri verdi: "Geziyi bir darbe girişimi gibi adlandırmalarından bunu görüyoruz. Orada çok temel bir sorun var. Kamusal alan 1930'larda müzakere özürlü bir süreçte yıkılmış. Asıl bu anlayışı değiştirmesi gerekir iktidarın ama aynı yaklaşımı tekrarlıyor. Yaşananlardan ders çıkarılmadığını görüyorum." Türkiye Makine Mühendisleri Birliği Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Karaman, tamamen rafa kaldırılmış bir projenin, kamuoyuna sözler verilmesine rağmen yeniden gündeme getirilmesini eleştirdi. Projenin bilimsellikten ve teknikten uzak olduğunu kaydeden Karaman. "Topçu Kışlası'nın restitüsyonu net bir şekilde iptal edildi. 

Hukuka rağmen hâlâ gündeme alınıyorsa hukuk tanımazlığın yeniden ortaya çıktığını söylemek gerek. 


Ayrıca yeniden imar planı yapılması gerekir. Biz bu konuda takipçi ve ısrarcı olmaya devam edeceğiz." dedi. 


Zaman


Geri Dön