24 / 04 / 2024

Tamer Heper: Kooperatife artık ortak oldun iddiası otomatik işlemez!

Tamer Heper: Kooperatife artık ortak oldun iddiası otomatik işlemez!

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında bir okuru tarafından sorulan kooperatif ortaklığı devralınmadan ikinci el olarak alınan dairenin kooperatif aidatı ödenmesi mümkün mü? sorusunu yanıtlıyor..



Bir yakınım kooperatif ortaklığını devralmadan, ikinci el bir daire almış. Bunu aldıktan sonra kooperatif kendisinden aidat talep etmiş. Buna dair yanıtınızı okudum, biliyorum, ancak kendisine Kooperatifler Kanunu'nun 15. maddesi buna izin veriyor demişler. 

Bu doğru mu? Bu iznin mahiyeti nedir? • M.T. 


Her olayın bir istisnası vardır. Bu da bir nevi istisnadır ve bazı kurallan vardır. 

Son günlerde okuyucularımın ilgisini çeken bu konu hakkında detaylı bilgi verdim. Ancak elbette verdiğim bilgiler genel kurallar. 

Bunların istisnaları olabiliyor. Ancak her detay ve istisnayı tek tek anlatmak böyle bir köşe yazısı içinde mümkün değil. Okuyucumun sorduğu Kooperatifler Kanunu 15. madde de bir istisnadır ve bazı kuralları vardır. Bu kurallar tatbikatta pek görülmez. Bunların başında, kooperatif ana sözleşmesine bu hususta bir hüküm konulmuş olması gelir. Yani kooperatif ana sözleşmesinde, bu kooperatifin inşa ettiği binalardan daire satın alanlar, otomatikman kooperatif üyesi olur anlamına bir madde olmalıdır. Ancak ikinci el daire satın alanlann kooperatif ana sözleşmesinden haberdar olamayacağı düşünüldüğünden de bu madde çerçevesinde tapuya şerh verilmiş olması gerekir. Böyle bir daire satın alınırken, tapuda işlem sırasında, alıcıya bu gayrimenkulle ilgili tüm bağlayıcı özellikler anlatıldığından yeni malik bunu bilerek alır ve sorumluluğu üstlenir. 


Yani "Kooperatife artık ortak oldun" iddiası otomatik olarak işlemez, yukandaki şartlara bağlıdır. Bu şartlar yok ise ikinci elden daire alan biri otomatikman kooperatife ortak olmaz. Bu konuda çok yakın zamanda yaptığım birkaç açıklama geçerlidir, ikinci el daire alan biri, dairenin maliki olur ama kooperatifin ortağı olmaz. Açık olarak istifasını sunmadıkça, kooperatiften doğrudan doğruya daire sahibi olan kişinin, dairesini satmasına rağmen, kooperatif ortaklığı devam eder. 



Tamer Heper / POSTA


Geri Dön