19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Japonya'dan müzakere tarihi bekliyoruz!

Taner Yıldız: Japonya'dan müzakere tarihi bekliyoruz!

Nükleer enerji santrali inşasına yönelik kararlılıklarının devam ettiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'dan yeni müzakere tarihi beklediklerini söyledi...



Japonya'nın en yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun'a (NIKKEI) konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta nükleer santral inşasına yönelik Japonya ile müzakerelerin, Fukushima Daiichi santralindeki kazanın kontrol altına alınmasına yönelik faaliyetlerin son derece yoğun olmasından dolayı kesintiye uğradığını söyledi. Nükleer enerjinin olup olmaması konusundaki tartışmalarla ilgili olarak ''Evet ya da hayır'' tartışması değil, güvenliğin nasıl artırılacağına dair tartışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, Japonya'nın Fukushima santralindeki kazadan kaynaklanan sıkıntıları aşacağına ve tehditi fırsata çevireceğine inandığını kaydetti. Çernobil nükleer santralindeki kazadan sonra Rusya'nın nükleer santral güvenliğinin son derece büyük bir gelişme gösterdiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, Japonya'nın da çok büyük iyileştirmelerde bulunacağına inandığını kaydetti.

'GÖRÜŞMELER 2012'YE SARKMAZ'
Bir sonraki müzakerenin zamanlaması konusunda ise "Bu yılın mart ayı sonu olarak belirlediğimiz zaman limitini kaldırdık. Yeni müzakere takviminin belirlenmesini de Japonya tarafına bıraktık. Nükleer enerji santrali müzakerelerinden ziyade, Fukushima kazasının halledilmesinin en önemli öncelik olduğu konusunda Japonya ile mutabıkız. Ancak bir sonraki müzakerenin önümüzdeki yıla sarkmayacağını düşünüyorum. İki haftada bir 4-5 tur daha müzakere yapılırsa anlaşmaya varabiliriz"
Sabah

 


Geri Dön